19 Temmuz 1999 21:00

'Tahkim kabul edilemez'

Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi avukatlar, devletin "yargı yetkisi"nden vazgeçerek tahkim sözleşmesi yapmasının hiçbir bağımsız devlette söz konusu olmadığını belirtti.

Paylaş
'Tahkim kabul edilemez'
Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi avukatlar, devletin "yargı yetkisi"nden vazgeçerek tahkim sözleşmesi yapmasının dünyanın hiçbir bağımsız devletinde söz konusu olmadığını belirtti. Avukatlar, tahkim yasasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. "Uluslararası tahkim yasası"na karşı toplumun farklı kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.
'Yargı yetkisinden vazgeçiliyor'
İstanbul Adliyesi Baro Odası önünde toplanan Çağdaş Avukatlar Grubu üyesi avukatlar, tahkim yasasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Çağdaş Avukatlar Grubu adına açıklamayı yapan Müşir Kaya Canpolat, uluslararası tahkimi "adli kapitülasyonlar" olarak nitelendirdi. Canpolat, tahkim ile kamusal alanda yatırım yapacak yabancı şirketler ile doğacak anlaşmazlıklarda, Danıştay'ın değil yabancı hakemlerin karar vereceğini anımsattı. İdare hukuku alanında devletin "yargı yetkisi"nden vazgeçerek, tahkim sözleşmesi yapmasının dünyanın hiçbir bağımsız devletinde söz konusu olmadığını belirten Canpolat, tahkimin yalnızca siyasi değil, hukuki sonuçlar doğuracağını belirtti.
Yurtseverlik sınavı
Yabancı şirketlerin, kamusal alana yapacağı yatırımların garanti altına alınması için Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın etkisiz kılınmaya çalışıldığını ileri süren Canpolat, şöyle dedi: "Bu yargı organlarımızın yerine, uluslararası hakemlere yargı yetkisi verilmesi için Anayasa'nın değiştirileceği Başbakan tarafından açıklanmıştır. Gerçekte bu çözüm Türkiye'ye IMF ve Dünya Bankası tarafından dayatılmaktadır. Oysa Türkiye Cumhuriyeti; 76 yıl önce Lozan Anlaşması ile kapitülasyonların bütünüyle kaldırılmasını işgalci-emperyalist ülkelere kabul ettirmiştir. Yapılmak istenen Anayasa ve yasa değişikliklerini, ulusumuzun bugün de kabul etmesi asla mümkün değildir."
Tahkim yasasının takipçisi olacaklarını belirten Canpolat, Çağdaş Avukatlar Grubu olarak adli tatili kabul etmediklerini söyledi. Tahkim yasasının yakında TBMM'ye geleceğini anımsatan Canpolat, yapılan görüşmelerde "yurtseverlik sınavı" verileceğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Yugoslavya kurt kapanına giriyor

SONRAKİ HABER

Enerjide özelleştirme yapılanması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...