18 Temmuz 1999 21:00

Takke düştü kel göründü

"Halkçı" ve "milliyetçi" söylemlerle büyük oy artışı sağlayan DSP ve MHP'nin gerçek yüzü kısa sürede ortaya çıktı. Bu partilere oy verenlerin birçoğu da, şaşkın ve kızgın.

Paylaş
Takke düştü kel göründü
Muzaffer Özkurt
18 Nisan seçimlerinde oylarını büyük ölçüde artıran ve hükümetin büyük ortakları olan MHP ve DSP, icraatları ile bu havayı kısa sürede dağıttı. Kamu emekçilerine yapılan komik zam, sosyal güvenlik yasa tasarısı ile emekçilerin kazanılmış haklarının gaspı ve mandacı tahkim ile ülke bağımsızlığının ortadan kaldırılması, üreticilere düşük taban fiyat verilmesi gibi uygulamalar ile borsa skandalı gibi yolsuzluklar, "milliyetçi" ve "halkçı" söylemlerle oy toplayan bu partilere duyulan güvensizliği artırdı.Seçimlerde DSP'ye oy veren pek çok emekçiden biri olan Erkan Çınaroğlu, diğerleri gibi Ecevit'in seçim öncesi verdiği sözlere kandığını söylüyor. Ancak şimdi "Elim kırılsaydı da Ecevit'e oy vermeseydim" diyenlerden. Ecevit'in ilk icraatının işçinin hakların gasp etmek olduğunu söyleyen Çınaroğlu, hükümetin oldubittiye getirip işçileri mağdur durumda bırakmak istediğini belirtiyor.
Ramiz Şafak da, verdiği oydan dolayı pişman olanlardan. Şafak, DSP'ye geçmişte söylediği sözlerden dolayı oy vermiş. Şimdi yapılan uygulamalara tepkili olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bundan sonra işçinin aleyhine hareket eden hiçbir partiye oy vermem".
DSP artık holding partisi
18 Nisan seçimlerinde DSP'ye oy veren Asım Koca, artık DSP'ye oy vermeyeceğini söylüyor. Uğur Namazcı da Koca gibi DSP'ye oy verdiği için pişman olanlardan.
"Artık DSP'ye oy vermem" diyen Adnan Karataş, DSP'yi işçinin, memurun yananda gördüğünü ve onun için oy verdiğini belirtiyor. Ancak şimdi DSP için "O parti artık holding partisi, düzen partisi olmuş" diyor. Harun Çakmanır, DSP'ye insanca yaşamak için oy vermiş. Şimdi ise verdiği oydan pişman ve bu yüzden de alanlara çıktığını söylüyor.
Ölsün...
Sümerbank işçisi Gülden Taylı DSP'ye tepkisini "ölsün" diyerek dile getiriyor. "DSP'ye oy verdiğime pişmanım" diyen Taylı, emeklilik yasa tasarısının kaldırılmasını istiyor. Adviye Çamur da Sümerbank'ta çalışıyor. O da, "İşçi babası diye Ecevit'e oy verdim. Boş çıktı" diyor.
MHP de farklı değil
MHP açısından da durum pek farklı değil. Yönetiminde MHP'li olarak bilinen sendikacıların bulunduğu Türk-Metal Sendikası'na üye işçiler, MHP'nin de altına imza attığı sosyal güvenlik yasa tasarısı ve tahkim gibi uygulamaları onaylamıyorlar. Onlarda verdikleri oylardan pişman ve biraz da şaşkın. Çünkü yıllardır iktidara gelince sorunları "şıp" diye bitireceğini söyleyen MHP başa gelir gelmez sorunları daha da artıracak uygulamalara evet diyor. Arçelik'te işçi olarak çalışan Ahmet Tanrıkurdu, MHP'nin bu uygulamalara imza atmasına bir anlam veremediğini belirterek, "İşçiyi mağdur edecek bu kararlara karşıyım" diyor.
'Onaylamıyoruz'
Ayşe Gerçek de, MHP'ye oy verenlerden, ancak oy verdiği partinin altına imza attığı uygulamalardan dolayı kızgın. Adını vermek istemeyen bir işçi de MHP'ye oy verdiğini, ancak şimdi pişman olduğunu söylüyor ve ekliyor; "Bundan sonra MHP'ye oy yok" diyor. Azize Sürgün de seçim dönemi MHP'ye oy verenlerden. MHP'nin yaptıkları için "Yanlış buluyorum" diyor ve bu uygulamaların geri alınmasını istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Irkçılığa Karşı Hep Birlikte festivali

SONRAKİ HABER

MHP: Programımızı uyguluyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...