18 Temmuz 1999 21:00

Adana'da binlerce emekçi alanlarda

Adana'da yaklaşık 10 bin kadar işçi ve emekçi, "sosyal güvenlik yasa tasarısı"nı 40 derece sıcaklığa rağmen alanlarda protesto etti.

Paylaş
Adana'da binlerce emekçi alanlarda
Adana'da yaklaşık 10 bin kadar işçi ve emekçi, "sosyal güvenlik yasa tasarısı"nı 40 derece sıcaklığa rağmen alanlarda protesto etti. Sabah 08.00 vardiyasından çıkan işçiler, işçi kıyafeti ve 'Mezarda emekliliğe hayır' yazılı şapkalarıyla alanları doldurmuşlardı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önüne dolmaya başlayan işçi ve emekçiler, "Mezarda emekli olmayacağız", "Yaşasın işçilerin birliği" sloganlarıyla yürüyüş güzergâhına doğru kortejler oluşturmaya başladı. DİSK ve KESK konfederasyonlarının düzenlediği mitingde ilk sırayı DİSK yazılı pankart aldı.
DİSK'e bağlı sendikaların sıralandığı güzergahta, KESK ikinci sırayı alırken son olarak siyasi partiler yerlerini aldı. Onarlı kortejler halinde arama noktalarından geçen işçi ve emekçiler; sürekli olarak, "İşçi, memur el ele, genel greve", "Genel grev, genel direniş", "Hükümet istifa" sloganlarını attı. Yürüyüş boyunca slogan atan işçi ve emekçilere çevre evlerden ve esnaftan büyük destek geldi. Uğur Mumcu Alanı'na kadar yürüyen binlerce işçi ve emekçi, "Hükümet istifa, tasarıyı al başına çal" sloganları ve alkışlarla kararlılıklarını gösterdi. Kortejdeki ilk sırada bulunan DİSK pankartının ardından, DİSK Tekstil Ceyhan Şubesi, Birleşik Metal-İş, DİSK Tekstil Çukobirlik, DİSK Tekstil MENSA, Emekli-Sen, TÜMTİS, DİSK Teksa, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Selüloz-İş Adana şubeleri alandaki yerlerini aldılar. Hemen arkasından KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen, Tarım Gıda-Sen Adana şubeleri ve Adana Tabipler Odası, TMMOB, Halkevi, HADEP, EMEP, ÖDP, CHP, İşçi Partisi sıralandı.
Milletvekili Rıdvan Budak, DİSK Genel Başkanı Vahdattin Karabay, KESK Genel Başkanı Siyami Erdem'in de katıldı mitingte, saat 12.00'ye doğru bütün kitle alana doldu. İşçi ve emekçilere hitaben konuşan DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, işçilerin ve kamu emekçilerinin tüm talebini yerine getirmeyen hükümetin, emeklilik yaşını 58-60'a çıkarmayı, 30 bin rantiyeye katrilyonlarca lirayı vermeyi, ulusal yargı denetimini devre dışı bırakarak uluslararası tahkime kapı açmayı, halkın ve ülkenin kaynaklarını birilerine peşkeş çekmeyi bildiğini söyledi. Karabay, bu ülkenin ve milyonlarca yurttaşın geleceğinin, IMF'den gelecek 3-5 milyardan dolardan daha önemli olduğunu söyledi. Karabay kitleye hitaben, "Biliniz ki bu mücadeleyi kaybedersek, geleceğimizi kaybedeceğiz! Bu nedenle başarmak zorundayız! İnanıyorum ki başaracağız" diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem ise, hükümetin sosyal güvenlik kurumlarını tasfiye ederek özelleştirmeyi düşündüğünü belirterek, dün eğitimden sağlığa hayatımızın bütün alanlarını özelleştirmeye çalışanların, şimdi de sosyal güvenlik kurumlarına göz diktiğini söyledi. Bugün burada gösterdikleri kararlılığı yarın daha da büyüteceklerini söyleyen Erdem, "Geleceğimizi ve çocuklarımızın yarınını da karartmak isteyenlere izin vermeyeceğiz" dedi. Rıdvan Budak herhangi bir konuşma yapmazken, işçi ve emekçiler tarafından yuhlandı. Miting davul zurna eşliğinde halaylar çekilerek sona erdi. Mitinge çevre illerden KESK, DİSK üyeleri ile siyasi parti üyeleri destek verdi. Bu arada ortak eylemlilik kararı olan Hak-İş miting alanında görülmedi.
ÖNCEKİ HABER

Sosyal güvenliğe bütçeden pay yok

SONRAKİ HABER

'Tasarı geri çekilene kadar devam'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...