17 Temmuz 1999 21:00

Bu yasayı çıkarttırmayacağız

İstanbul'da Kasımpaşa ve Şişli yönünden Abide-i Hürriyet Meydanı'na yürüyen binlerce işçi ve emekçi, hükümetin IMF direktifli saldırılarını protesto etti.

Paylaş
Bu yasayı çıkarttırmayacağız
Sosyal güvenliğin tasfiyesine, mezarda emekliliğe, memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 20'lik zamma karşı dün İstanbul'da Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılan mitinge 15 bin işçi ve emekçi katıldı. Pankart ve sloganlarıyla uluslararası tahkim ve özelleştirme saldırılarına da karşı çıkan işçi ve emekçiler, "Genel grev geliyor", "İşçi memur el ele genel greve", "Genel grev, genel direniş" sloganlarıyla kararlılıklarını dile getirdiler. Hükümeti isifaya çağırarak yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen ile çeşitli kitle örgütlerinin ortak düzenlediği mitinge katılanlar, önce Şişli ve Piyalepaşa Bulvarı olmak üzere iki kolda kortejler oluşturdular. Kortejlerin en önünde konfederasyon, sendika, kitle örgütü ve siyasi parti yöneticileri yürüdü.
Şişli kolunda Türk-İş'e bağlı TÜMTİS, Belediye-İş, Haber-İş 1 No'lu Şube, Yol-İş 1 No'lu Şube, Hava-İş, Tez Koop-İş, Basın-İş, Petrol-İş, Harb-İş ile Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş ve Özçelik-İş sendikaları, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu, TMMOB, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, İP, CHP ve SİP pankartlarıyla yer aldı.
Türk-İş'e bağlı sendikalar arasında, alana "İşçi memur el ele genel greve" ve "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla giren TÜMTİS, kitlesel katılımı ve coşkusuyla öne çıktı. "Yürü bre IMF, senin de çarkın kırılır; güvendiğin iktidarın, elbet bir gün devrilir" pankartının taşındığı Belediye-İş kortejinde, 78 gündür direnişte olan Karyapsan işçileri de dayanışma çağrılarıyla yürüdü.
Başta Öz Çelik-İş üyesi Parsat Piston işçileri olmak üzere Hak-İş kortejinde bulunan işçiler de miting boyunca sık sık "Geliyor, geliyor, genel grev geliyor", "Vur, vur, inlesin; hükümet dinlesin" sloganlarını attılar.
"Ulusal bağımsızlığımız için uluslararası tahkime hayır" pankartıyla Yol-İş 1 No'lu Şube üyesi işçiler, "SSK'nın tasfiyesine ve mezarda emekliliğe hayır" pankartıyla da Haber-İş 1 No'lu Şube üyesi işçiler, Türk-İş kortejine yürüyerek ve sloganlarla katıldılar.
DİSK kitlesel katıldı
Perpa önündeki Piyalepaşa Bulvarı'ndan ise DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Genel-İş, Nakliyat-İş, Tekstil, Sosyal-İş, Basın-İş, Limter-İş sendikaları ile KESK, EMEP, HADEP, ÖDP, Halkevleri ve dergi çevreleri yürüdü.
Mitingin en kitlesel, en renkli ve coşkulu korteji DİSK kortejiydi. Özellikle Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Genel-İş, Tekstil sendikaları işyerlerinde yaptıkları çalışmanın sonucunu aldılar. Perpa'nın önüne ilk gelen Birleşik Metal-İş üyesi Erka Balata işçileri oldu. Siyah tişörtler giyen Erka Balata işçileri, yakalarında "Sosyal güvenlik talanına son" ve "Mezarda emekliliğe hayır" yazılı kokartlar taşıdılar, sık sık "İşçiler Meclis'ten hesap soracak" sloganını attılar. Birleşik Metal-İş üyesi Alumag, Anadolu Lombardini, Merkışkangücü, Meksan, Pressan, Pancar Motor, Döküm Ay işçileri kendi pankartları ve dövizleriyle yürüdüler.
Lastik-İş Sendikası pankartının arkasından Marmara Plastik, Pelitli Montaj ve Türk Henkel işçileri yürüdü. DİSK kortejinde, işten atılan Limter-İş üyesi Yonca Teknik Yatırım işçileri de işlerine geri dönme talepleriyle yer aldı.
Tabut yakıldı
"Mezarda emekliliğe hayır", "SSK'yı kurda-kuşa yem etmeyiz", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Hükümet şaşırdı, sabrımızı taşırdı", "Hükümet istifa", "Genel grev, genel direniş", "İşçi memur el ele, genel greve", "Mezarda emekliliğe hayır", "SSK halkındır, satılamaz", "Vur, vur, inlesin; hükümet dinlesin", "Ankara, Ankara duy sesimizi; bu gelen işçinin ayak sesleri", "İşçiler yürüyor, sistem çürüyor", "Bu ülke, bu vatan satılık değil", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla, saat 11.00 civarında her iki koldan yürüyüşe geçen işçiler, alanda birleştiler.
KESK, DİSK, Hak-İş, Türk-İş ve kitle örgütleri adına yapılan konuşmaların ardından işçiler, taşıdıkları temsili tabutlardan birini alanda yaktılar. "Bu tabutla birlikte yasa da yanıyor" diyen işçiler, "Mezarda emekli olmayacağız" sloganını attılar.
ÖNCEKİ HABER

Yücelen'den özelleştirme masalları

SONRAKİ HABER

Uyandık artık, uyandık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...