17 Temmuz 1999 21:00

Meral, Ecevit'le tasarıyı görüştü

İşçi ve emekçiler, alanlara çıkarak, sosyal güvenlik yasa tasarısını kabul etmediklerini dile getirirken, Türk-İş Genel Başkanı Meral, Ecevit'le görüştü.

Paylaş
Meral, Ecevit'le tasarıyı görüştü
Türkiye'nin dört bir yanında işçi ve emekçilerin, sosyal güvenlik yasa tasarısını kabul etmediklerini dile getirmek için alanlara çıktığı bir zamanda, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, tasarıya ilişkin dün Başbakan Bülent Ecevit ile görüştü. Başbakan Ecevit'e taleplerini ilettiklerini söyleyen Meral, Başbakan'ın "olumlu" nokta aradığını sezinlediklerini, olumlu gelişmeler olmadığı takdirde eylem kararlarının yürürlükte kalacağını söyledi.
Görüşmeye, Türk-İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç da katıldı. Başbakanlık binasında öğle saatlerinde yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Bayram Meral, memur konfederasyonları, işçi konfederasyonları ile meslek örgütlerinin bir araya gelerek aldığı kararları hatırlattı. Meral, bu arada işveren kesimi ile bazı görüşmelerin olduğunu, geçmişteki bazı katı tutumlarda yumuşamaların ve olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtti ve bu "olumlu" gelişmeler ışığında Başbakanı ziyaret ettiklerini söyledi.
Meral, yasa tasarısı ile kazanılmış hakların ellerinden alındığını, emekli aylıklarının düşürüleceğini, birçok sıkıntılı sorunun gündeme geleceğini, primlerdeki artış ile işçi ve işveren kesimlerinin büyük kayıplarının olacağını, tasarının SSK'yı düze çıkarma yerine kurumu daha da olumsuz bir noktaya götüreceğini Başbakan Ecevit'e izah ettiklerini vurguladı. Meral, "Hazırladığımız bazı talep ve teklifleri ilettik. Başbakan kısa bir süre içinde değerlendireceğini söyledi. Bu bir iki gün sürer. Olumlu ya da olumsuz sonuca gidilebilir. Umuyorum kısa süre içinde olumlu gelişmeler alırız" dedi.
Eylem kararları
Diğer işçi ve memur kuruluşları ile ilişkilerinin sürdüğünü, pazartesi günü yapılacak 3 partinin önüne çelenk koyma eylemi ile 24 Temmuz'daki eylem kararının yürürlükte olduğunu ifade eden Meral şöyle dedi: "Umuyorum ki o tarihten önce bazı gelişmeler olur biz de aldığımız kararları ortadan kaldırırız. Olumlu gelişmeler olmadığı takdirde kararlarımız devam edecektir."
Meral, yasa tasarısı ile çalışanların büyük bir bölümünün emeklilik haklarının elinden alındığını, primin arttığını, 25 milyon lira ödeyen işçinin 50 milyon lira ödeyeceğini, bugünkü primi ödemeyen işverenin bu artışla hiç ödeyemeyeceğini, bu durumda SSK'nın daha da sıkıntıya gireceğini dile getirdi. Emekli aylıklarının bağlanmasında yeni bir sistemin getirildiğini, şu anda 100 milyon lira alması gerekenin yeni düzenleme ile 30-40 milyon lira alacağını kaydeden Meral, "Getirilmek istenen işsizlik sigortası, bizim yağımızla bizi kavuruyor" dedi.
Meral, buna benzer olumsuzlukları Başbakan Ecevit'e ilettikleri, Başbakan'ın da bu sorunları kabullendiğini kaydetti. "Yumuşama nasıl bekleniyor?" şeklindeki bir soruya Meral, "Bizim taleplerimiz doğrultusunda yeniden bir çalışma yapılacak. Eğer bir uyum sağlanırsa sıkıntılar biraz aza inecek. Başbakan taleplerimizi değerlendireceğini söyledi. Olumlu nokta aradığını sezinledik. Olumlu nokta olursa yeniden görüşme yapabiliriz" dedi. Meral, önceki gün akşam saatlerinde Çalışma Bakanı Okuyan ile yaptıkları görüşmenin de bu içerikli olduğunu kaydetti. Tasarının Meclis'ten çekilmesi konusundaki bir soruya Meral, "Onu Başbakan'a sorun" dedi.
Uslu, görüşmeyi değerlendirdi
Meral'in Başbakan'la görüşmesini gazetemize değerlendiren Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise şunları söyledi: "Bayram Meral, Başbakan'la görüşme konusunda dün beni aradı, bilgi verdi. Meral'e, 'Bir araya gelen kuruluşların ortak hassasiyetleri var. Bu ortak hassasiyet hayata geçerse sana teşekkür edilir. Bu ortak hassasiyetimiz şayet dikkate alınmaz ise bunun faturası sana çıkar' dedim. Başbakan ile randevu talebimiz vardı. Biz meydanlara çıkmış olmakla kapıları kapatmadık. Sorunun çözümlenmesi için tarafların oturup konuşması, müzakere etmesi gerekir. Başbakan 'müzakere etmem' demiş olmasına rağmen müzakerede bulundu. Meydanlara çıkmayı provokasyon olarak gören bir anlayış bugün tarafları karşısına almış oturuyor. Bu müzakere işçi ve memur hereketinin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu ortaya koydu. Başbakan konuyu müzakereye açma ile toplumun ortaya koyduğu tavırdan etkilenmiştir. Eylem kararlarını birlikte aldık, bu kararları ancak birlikte kaldırırız. Eylemler devam ediyor, edecek."
ÖNCEKİ HABER

Şiir ve politikayı birleştiren Şilili

SONRAKİ HABER

'Tahkim ulusal egemenliğe saldırıdır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa