17 Temmuz 1999 21:00

Ekvador hükümeti geri adım attı

Ekvador'da on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı grev 12. gününde hükümetin geri adım atmasıyla sona erdi.

Paylaş
Ekvador hükümeti geri adım attı
Ekvador'da on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı grev 12. gününde hükümetin geri adım atmasıyla sona erdi. Devlet Başkanı Jamil Mahuad, grevin başını çeken ulaşım işçileriyle anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Bu anlaşmaya göre, Mahuad petrole ve diğer tüketim maddelerine yaptığı zamları yıl sonuna kadar dondurmayı ve çalışanların ekonomik koşullarının düzeltilmesi için çalışma başlatmayı taahhüt etti. Ulaşım emekçileri grev süresinde zamların iki yıl boyunca dondurulmasını talep etmişlerdi. "Ülkede barış istiyoruz" şeklinde konuşan Mahuad'ın sözlerine bu sefer de sadık kalmaması durumunda grevciler yeniden sokaklarda olacak.
14 gün önce otobüs, kamyon ve taksi şoförleri tarafından hükümetin saldırılarına karşı başlatılan grev, öğretmenlerden, çiftçilerden ve yerli örgütlerinden büyük destek gördü. Polisin gösterilere saldırması nedeniyle başkent Quito, zaman zaman savaş alanına döndü. 12 günlük grev boyunca 500 aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Hükümet sarayı günlerce tanklar eşliğindeki askerler tarafından korumaya alındı. Başkentte ordu tarafından yapılan gövde gösterileri ve polisin açtığı ateş grevcilere geri adım attıramazken, kendi talepleriyle gösteriler düzenleyen yerli temsilcileri, hükümetin geri adımından sonra, "Çatışmayı biz istemiyoruz. Biz yerlilerin taleplerine kulak verilmesini bekliyoruz" açıklamasından bulundular. Ekvador Marksist-Leninist Komünist Partisi de yaptığı açıklamada, hiçbir şeyin bitmediğini, hükümetin bundan sonraki saldırılarına karşı mücadelenin yükseltileceğini duyurdu.
Jamil Mahuad'ın hafta başında ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi yönündeki talebinin Kongre tarafından geri çevrilmesi de hükümetin kaybettiği prestijin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Barak barış için silahlanıyor!

SONRAKİ HABER

Bütçenin kara deliği borç faizleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...