17 Temmuz 1999 21:00

Barak barış için silahlanıyor!

Ortadoğu ülkelerine barış vaatlerinde bulunan İsrail Başbakanı Ehud Barak, ABD'den 50 adet F-16 uçağı daha alıyor. İsrail'in silah almaktan vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

Paylaş
Barak barış için silahlanıyor!
ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşmelerini sürdüren İsrail Başbakanı Ehud Barak, bir yandan Filistin dışındaki Ortadoğu ülkelerine zeytin dalı dağıtırken diğer yandan da ABD ile askeri işbirliğini pekiştiriyor.
Barak, Washington'daki ikinci gün temaslarında ABD Savunma Bakanı William Cohen ile Pentagon'da bir araya gelerek, ülkesinin ortak savunma programları çerçevesinde yeni savaş uçakları ve hava savunma füzeleri alımı konularını görüştü.
50 adet F-16 daha
İsrail'in, ABD'den 50 adet F-16 savaş uçağı alacağı belirtiliyor. Üst düzey İsrail yetkililerinin AFP'ye verdiği bilgiye göre, Barak, Clinton ve Cohen'e F-16 almaya karar verdiklerini bildirdi. İsrailli yetkililer, F-16'ların ne tür radar ve teknik aygıtla donatılacağı ve böyle bir sözleşmenin faturasının ne olacağı konusunda bir açıklama yapmadılar. İsrail kaynakları, "barış sürecine hız verilmesi planlanan gelecek dönemde silahlanma programlarından fedakârlık edilmesinin düşünülmediğini" vurguladılar. İsrail'in yeni yönetiminin, silahlanma konusundaki eğilimin "Barışa ulaşmaya çalışırken, diğer taraftan güvenliğimizi en iyi şekilde ilerletmek, bunun için de yeni savunma sistemlerine sahip olmamız gerekecek" biçiminde olduğu ifade ediliyor. Barak ve beraberindeki heyet, daha sonra Amerika'daki Yahudi gruplarının önde gelen temsilcileriyle görüşmek üzere New York'a gitti. İsrail Başbakanı, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA Başkanı George Tenet ile de görüşecek. Barak'ın hafta ortasında ülkesine dönmesinin ardından Filistin lideri Yaser Arafat ile bir kez daha görüşmesi bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Albright'ın da, gelecek ay Ortadoğu'ya yapacağı ziyarette Hafız Esad ile bir araya gelerek, Barak-Esad görüşmesinin altyapısını hazırlamaya çalışması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Fischer'den rötuşlu Türkiye ziyareti

SONRAKİ HABER

Ekvador hükümeti geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...