17 Temmuz 1999 21:00

Fischer'den rötuşlu Türkiye ziyareti

Çarşamba günü Türkiye'deki temaslarına başlayacak olan Almanya Dışişleri Bakanı Joseph Fisher'in gezisi öncesinde Almanya'nın Türkiye raporu askıya alındı.

Paylaş
Fischer'den rötuşlu Türkiye ziyareti
21-22 Temmuz tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret yapacak olan Alman Dışişleri Bakanı Joseph Fischer'in gezisi öncesinde, Almanya'nın Türkiye raporu askıya alındı. Haziran ayı ortalarında, Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Sekreteri Ludger Volmer tarafından açıklanan Türkiye raporundaki "Kürt sorunu", "işkence ya da keyfiyet" sözcükleri Dışişleri bünyesinde tartışma yaratmış ve yerlerine "daha uygun" sözcükler aranması önerilmişti. Haftalık "Der Spiegel" dergisinin son sayısında yer alan bir habere göre ise Fischer, Türkiye gezisi öncesi raporun yeniden incelenmesini ve sorun teşkil ettiklerine inandığı sözcüklerin yerine "Güneydoğu sorunu" türünden ifadelerin konulmasını istedi ve raporun yayınlanmasını şimdilik durdurdu.
Ziyaret öncesi tavır değişikliği
Yugoslavya'ya saldırıda takındığı tutum nedeniyle Yeşiller'in tabanında tartışmaya yol açan ve mayıs ayındaki parti kongresinde partili muhaliflerden başına kırmızı boya dolu torba yiyen Almanya Dışişleri Bakanı Fischer, kısa bir süre önce ise Türkiye'ye silah satışına karşı çıkmıştı. Silah satışının Federal Konsey'de görüşülmesi sırasında Fischer'in veto gerekçesinin "Türk Ordusu'nun Kürtler'e karşı tutumu" olarak formüle edileceği belirtilmiş, Yugoslavya'ya Türkiye'nin de asker göndereceği haberleri sonrasında da Fisher, Türkiye'den önce insan hakları konusunda kendisinin ne kadar inandırıcı olduğunun sorulmasını istemişti. Fischer'in Türkiye ziyareti öncesi çark etmesi, ziyaretin gerçekleşebilmesi için bir ödün olarak da değerlendiriliyor.
Ziyaretinin ilk gününde İstanbul'a uğrayacak olan Fischer, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşecek. Fischer'in ikinci gün de Ankara'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmesi bekleniyor. Almanya Dışişleri Bakanı'nın 'çok tanınmış' bir Türk işadamıyla da görüşeceği belirtilirken bu işadamının ismi açıklanmadı.
Mutlak beklentiler
Yılmaz ile Kohl'ün başbakanlıkları zamanında iki ülke arasında gerginleşen havayı yeniden yumuşatma rolü de biçilen ziyaretin ağırlık noktasını Öcalan'ın idamı konusunun teşkil edeceği, Alman tarafının medyaya yansıyan çeşitli açıklamalarından da anlaşılıyor. Fischer, "Berliner Zeitung" gazetesinde cumartesi günü yayınlanan bir röportajda, Öcalan'ın idamı konusunda Alman tarafını ilgilendiren tüm soruların müzakere masasına yatırılacağını, ancak bu soruların neler olduğunu kamuoyuna açıklayamayacağını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Mısır Çarşısı'nda kriz günleri

SONRAKİ HABER

Barak barış için silahlanıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...