16 Temmuz 1999 21:00

Karabay: SSK tasarısı özelleştirmeyi

   teşvik ediyor

Paylaş
Karabay: SSK tasarısı özelleştirmeyi
    teşvik ediyor
Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, sosyal güvenlik yasa tasarısı ile ilgili görüşmeler sırasında milletvekillerinin kıyak emekliliği gündeme geldi. DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabayır, çalışanların 50 yılda, milletvekillerinin 2 yılda kıyak emekli olduğunu söyledi. Karabay, sosyal güvenlik yasa tasarısının, sistemi daha da kötü hale getireceğini belirtti.
TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda tasarı ile ilgili görüşlerini açıklayan ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayan DİSK Başkanı Vahdettin Karabay, kadınlara 50, erkeklere 55 yaşında emeklilik yaşı öngören önerilerini sundu.
MHP Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, milletvekillerinin kıyak emeklilik istemediğini, 2 yıl çalışıp emekli olma gibi bir uygulama bulunmadığını iddia etti.
DİSK Başkanı Karabay, kıyak emeklilik diye lanse edilen uygulamayı kimsenin bilmediğini, yanlış değerlendirmeler yapıldığını öne sürerken, Karabayır kamuoyunda, "Vatandaşın 50 yılda, milletvekilinin 2 yılda emekli olduğu yönünde bir kanı olduğunu belirtti."
Özelleştirmeye teşvik
DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, komisyona bilgi verirken, tasarının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu, kazanılmış haklara el koyarak, mezarda emeklilik sonucunu doğurduğunu, emeklilere insanca yaşamalarına yetecek oranda gelir sağlamadığını, sistem dışına kaçışları teşvik ettiğini söyledi.
Karabay, bu tasarısı ile sonuçta özel sigortacılığın teşvik edilmiş olacağını ifade etti. Karabay, 58-60 yaşın "Mezarda emeklilik" anlamına geldiğini, yaşın 50-55'e düşürülmesi ve geçiş sürelerinin yumuşatılması gerektiğini kaydetti. DİSK Genel Başkanı Karabay, tasarının, iç barışı, çalışma barışını ve ülke huzurunu bozmayacak şekilde düzenlenmesi isteminde bulundu.
Bu arada Karabay, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın "kral çıplak" dediğini anımsatarak, "Bu yasa ancak 15 yıl sonra etkisini gösterecek. Eğer kral çıplaksa gelin, 15 yıl sonra değil bugün giydirelim" dedi.
TESK temsilcisi konuşamadı
Bu arada DİSK'ten sonra komisyona TESK adına katılan Teşkilat ve İlgili Kuruluşlar Müdürü Nevin Dağ komisyon üyelerinin tepkisini aldı. TESK Başkanı Derviş Günday'ın, komisyona gelmeyerek yerine alt düzeyde birini göndermesine tepki gösteren üyelerden FP'li Mahfuz Güler, "Bununla mı muhatap olacağız" dedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı DSP'li Ertuğrul Kumcuoğlu, "Sizi tenzih ederiz. Ancak komisyonumuz başkanları dinlemeyi uygun buluyor. Size çay kahve ısmarlayacağız, sizi ağırlayacağız ancak, usülen sizi dinleyemeyeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sanatçı çağının sanığı da olabilmeli

SONRAKİ HABER

Hak-İş yöneticileri CHP'yi ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa