16 Temmuz 1999 21:00

Emek cephesi mitinge hazır

İşçi ve memur sendikaları konfederasyonları "sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı" ve memur maaş zammını bugün Abide-i Hürriyet Meydanı'nda protesto edecek.

Paylaş
Emek cephesi mitinge hazır
İşçi ve memur sendikaları konfederasyonları ile bazı meslek örgütleri "sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı" ve memurlara yapılan maaş zamlarını protesto etmek için bugün Çağlayan Abide-i Hürriyet Meydanı'nda miting yapıyor.
Mitinge Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve TÜRMOB katılacak. Mitinge EMEP, HADEP, ÖDP, SİP, İP de katılacak. Bugün saat 11.00'de başlayacak olan mitingin organizasyonunda ise son 1 Mayıs temel alınıyor.
Buna göre emekçiler alana Perpa önü ve Şişli girişi olmak üzere iki ayrı noktadaki toplanma noktalarından yürüyerek girecekler. Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikalarla HADEP, SİP, İP yine Şişli tarafından alana girerken, DİSK, KESK, EMEP ve ÖDP Perpa önünden yürüyecek. Saat 10.00'da başlayacak yürüyüşün ardından saat 11.00'de iki koldan Abide-i Hürriyet Meydanı'na girilecek.
Miting hakkında bilgi vermek amacıyla DİSK Genel Merkezi`nde düzenlenen basın toplantısında Miting Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, tasarının reform değil, tam aksine sosyal güvenlik sistemini batmaya götürecek bir girişim olduğunu belirtti. Tokmak, Başbakan Bülent Ecevit ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın konuyla ilgili olarak halka doğruyu söylemediklerini kaydetti. SSK fonlarının devlet tarafından ve bizzat aynı siyasetçiler tarafından tüketildiğini belirten Tokmak, "Sistemi biz bu hale getirmedik. Fonları biz talan etmedik. Bu iddialar, vergisini ücretini almadan ödeyen, her türlü yükümlülüğünü yerine getiren emekçilere karşı yapılmış en büyük iftiradır" dedi.
Tokmak, hükümeti oluşturan partilerin IMF'ye verdikleri sözlerin esiri olduklarını kaydederek, ağızlarından düşürmedikleri ulusal onur, dürüstlük, milliyetçilik gibi kavramları ne sosyal güvenlik ne de uluslararası tahkim konularında akıllarına bile getirmediklerini belirtti. Tokmak, şöyle konuştu: "Hükümeti oluşturan partiler halka karşı dürüst değillerdir. Bugün karşımıza diktikleri yasa taslakları, zam paketleri, hayat pahalılığında anlamı olmayan ücret artışlarının hiçbirini seçim meydanlarında açıklamamışlardır. Sosyal güvenlik konusunda 2 yıl süren çalışmalar yok sayılmış, emekçilerin görüş ve önerileri görmezden gelinmiş, işverenlerin ve IMF'nin istekleri öne gelmiştir. İktidar halka, emeğiyle yaşamını sürdürenlere saygı göstermemiştir. Tüm bunlara sessiz, duyarsız kalmamız mümkün değildir."
'İşbirliği, güçbirliği, bütünlük'
Murat Tokmak, taleplerinin memur ve emekli aylıklarına yapılan zam oranlarının artırılması, sosyal güvenlik reformu yasa tasarısının görüşülmesinin durdurularak, sigortalıların ve emeklilerin çıkarları ve talepleri doğrultusunda sosyal tarafların katılımıyla yeniden düzenlenmesi, sosyal devletin korunması ile uluslararası tahkim ve özelleştirmenin engellenmesi olduğunu kaydetti.
Bu talepler doğrultusunda 15 kuruluşun meşru ve demokratik mücadelede tam bir işbirliği, güçbirliği ve bütünlük içinde hareket edeceğini belirten Tokmak, dün başlayan eylemlerin çeşitli kentlerde bölgesel mitinglerle süreceğini söyledi.
Tasarının bugün komisyonda görüşüleceğini ve burada ne tür bir karar alınacağını bilmediğini ifade eden Tokmak, "Tasarı Meclis'e sevk olursa ilk tepki işyerlerinden gelecek. Meclis'te görüşülmeye başladığında ise tepkiler artacak. Bu tasarının yasalaşması söz konusu olmamalıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Telekom'un satışında son aşama

SONRAKİ HABER

İzmir, Bursa, Kocaeli ve Samsun'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...