15 Temmuz 1999 21:00

Ankara Tabip Odası'ndan

   önlüklü protesto

Paylaş
Ankara Tabip Odası'ndan önlüklü protesto
Maaş zamlarını protesto eden hekimler, Abdi İpekçi Parkı Sağlık Bakanlığı önünde yaptıkları kitlesel basın açıklamasıyla, sosyal güvenlik yasa tasarısını ve IMF politikalarını kabul etmeyeceklerini ilan ettiler.
Ankara Tabip Odası (ATO) tarafından düzenlenen ve hekimlerin beyaz önlüklerle katıldığı eylemde konuşan ATO Başkanı İskender Sayek, yüzde 20'lik zammın çalışanlar için yıkım anlamına geldiğini söyledi. IMF'nin programının Türkiye'yi sömürgeleştirme programı olduğuna dikkat çeken Sayek, bütçenin yüzde 3'ünün sağlığa ayrılmasının bir tercih meselesi olduğunu, halkın sağlığının değil, özel sigorta şirketlerinin karlarının devlet güvencesi altına alınacağını belirtti. Sayek, "İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Toplumun ve halkın sağlığıyla oynamayın. Artık yeter. Sonuç alıncaya kadar eylemlerimiz şiddetlenerek sürecek" dedi.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Nalçacı ise, ücretlerdeki düşüşün her yıl gerçekleştiğini, ama bu defa tüm çalışanları hedefleyen topyekûn bir saldırının gündemde olduğunu dile getirerek, onlarca yıllık kazanımların bir gecede yok edilmek istendiğini söyledi.
Hükümete malulen emeklilik
Türk Tabibleri Birliği (TTB) Merkez Komite Üyesi Bilal Erişoğlu, milletvekillerinin iki yılda emekli olduğu bir ortamda, emekçilere mezarda emeklilik dayatıldığını vurgulayarak, "Soruna ilişkin bir heyet raporu hazırladık. Adı: 57. Hükümet. Cinsiyet: Hepsi erkek. Yaş: 2 ay (emeklilik süresi 2 yıl). Bulgular: Halka karşı düşmanca tutum, çalışanları sefalete, açlığa mahkûm etme, halkla alay etme. Tanı: IMF'nin, sermeyenin çıkarları için her şeyi (insanları/ülkeyi) feda eden kişilik yapısı. Tedavi: Çalışanların dayanışmasının fayda etmemesi durumunda üretimden gelen gücün kullanılması. Karar: Görev yapmalarında sakınca olup, malulen emeklilik" diye konuştu.
Türk Veteriner Hekimler Birliği ve SES'in de destek verdiği eylemde sık sık, "IMF değil, üretenler yönetsin", "Çalışırken ölmek, istemiyoruz", "Sadaka değil, toplusözleşme" sloganları atıldı. Hekimler daha sonra, hükümetteki partilerin il binalarına çelenk bırakan konfederasyonların kortejine katıldılar.
ÖNCEKİ HABER

'Emekçi, işçi, memur esnaf; halk biziz'

SONRAKİ HABER

Korumama belediyesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...