15 Temmuz 1999 21:00

Kocaeli, Zonguldak ve Bursa'da

   kitlesel eylemler

Paylaş
Kocaeli, Zonguldak ve Bursa'da
    kitlesel eylemler
Önce ANAP il binasına yürüyen kitle, binaya 50 metre kala polis barikatıyla karşılaştı. "Yılgınlık yok, direniş var" sloganıyla polis barikatını geçerek ANAP il binasına siyah çelenk koyan işçi ve emekçiler, buradan MHP il binasına devam ettiler. En son DSP il binası önüne gelen emekçiler adına konuşan KSB Dönem Sözcüsü Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, yasa tasarısının derhal geri çekilmesini istediklerini söyledi. Eyleme EMEP Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Uludağ, Kocaeli İl Örgütü, Emek Gençliği ve halkevleri de katılarak destek verdi.
Lastik ve metal işçileri
E-5 karayolu üzerinde kurulu Brissa Lastik Fabrikası işçileri, önceki gün yaptıkları eylemle yasayı protesto ettiler. Yaklaşık 500 lastik işçisi, "Sende mi Ecevit", "Nemalar babanızın malı değil mi", "SSK'dan elinizi çekin" dövizleriyle fabrika çıkışına yürüdüler. "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri", "Genel grev, genel direniş" sloganları atan işçiler, fabrika çıkışında toplandılar. Eylem, Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı İsmail Gürel'in işçilerin taleplerini dile getirdiği konuşmasının ardından sona erdi. Türk-Metal Kocaeli Şubesi üyesi işçiler de, İzmit PTT'si önünde yaptıkları basın açıklamasıyla yasa tasarısını protesto ettiler.
Zonguldak'ta 3000 kişi
Zonguldak'ta yaklaşık 3000 kişinin katıldığı eylemde, KESK Dönem Sözcüsü İlhan Görgün ve Belediye-İş Şube Başkanı Nihat Ayçiçek birer konuşma yaptı. Zonguldak DSP, MHP, ANAP binalarına siyah çelenk bırakan emekçiler, yasanın geri çekilmemesi durumunda genel eylemler gerçekleştireceklerini söylediler. Sloganlarla birlikte coşkuyla gerçekleştirilen eyleme EMEP, ÖDP ve SİP de destek verdi.
Bursa'da emekçiler yol kapattı
Bursa Tütün İşletme Tesisleri'nin önünde toplanan 1000'i aşkın işçi, Ankara-İzmir yolunu trafiğe kapatarak DSP, MHP ve ANAP il binalarına siyah çelenk bıraktı. Eyleme Bursa Sendikalar Birliği'ne bağlı sendikaların yanı sıra KESK, Türk Metal, Sağlık-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikalar da katıldı. Yapılan konuşmalarda işçi, emekçi düşmanı hiçbir uygulamanın kabul edilemeyeceği; hükümetin ısrarlı tutumu karşısında emekçilerin üretimden gelen gücünü de kullanarak genel grev de dahil her türlü eylem biçimini hayata geçireceği vurgulandı. Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, herkesi saat 11.30'da Karayolları'nda yapılacak basın açıklamasına davet etti. Basın açıklamasının ardından saat 18.00'de Setbaşı'nda zincir oluşturarak Orhangazi Parkı'na yürünecek. Yarın da 17.30'da Santral Garajı'ndan Orhangazi Parkı'na yürünecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


ÖSS'de tercih kaosu
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı (ÖSYM) Fethi Toker, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, tercihlerini nasıl yapacaklarını öğrenmek için dershanelere koşuşturan adaylardan, telaşa kapılmamalarını istedi.
Dr. Toker, yaptığı açıklamada, ÖSYM'nin sınavı kazanan adaylara gönderdiği ve tercihlerle ilgili açıklamaların yer aldığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu okumadan, adayların telaşa kapılmalarının yersiz olduğunu öne sürdü. Adayların tercihlerini yaparken dikkat etmeleri gereken noktaların ve gerekli tüm açıklamaların kılavuzda yer aldığını savlayan Toker, "Adaylar geçen yıl ellerinde hiç puan olmadan tercih yapmışlardı. Şimdi ise ÖSS'den kaç puan aldıklarını biliyorlar. Bu bir avantajdır" diye konuştu.
ÖSS'de barajı aşan adayların "tercih" konusunda bilgi alabilmek için başvurdukları dershane yetkilileri de adaylara sakin olmaları önerisinde bulundular. Özel Dershane Sahipleri Derneği (Özdebir) Yönetim Kurulu Üyesi Şebnur Altın, yeni sınav sisteminin belirsizlik ortamı yarattığını söyledi.
'Doğru düşünün'
Şebnur Altın, adayların okudukları okulların ÖSS'deki başarısını bilemedikleri için ÖSS puanlarına ne kadar ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ekleneceğini hesaplayamadıklarını belirterek, "Ancak adaylar, sakin olup doğru düşünmeye çalışmalılar. Üç aşağı beş yukarı yaklaşık tercihlerini yapabilirler" diye konuştu.
Yüzdelik dilimlere dikkat
Adayların ÖSS'de girdikleri yüzdelik dilimlerle tercih edecekleri bölümlerin yüzdelik dilimlerini karşılaştırmalarının faydalı olacağını belirten Şebnur Altın, "Eğer bir öğrenci yüzde 2'lik dilime girmişse, tercihini biraz geniş tutsun. Örneğin yüzde 2 ile yüzde 10'luk arasındaki dilimlere giren programlardan tercih yapsın" diye konuştu.
Okullar arası fark
Ankara'daki bir dershanenin sahibi ve müdürü Can Kayaçil de okulların ÖSS'deki başarısının önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu sistemle, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ile Keçiören Lisesi'nin arasında fark olmayacağı söylenebilir mi?
Anadolu liseleri ile süper liseler arasında bile büyük farklar olacak. Anadolu liseleri ve fen liseleri öğrencilerinin bu sınavda önemli avantajları olacak." Kayaçil, adayların aldıkları puan doğrultusunda gerçekçi tercih yapmalarının önemine işaret ederek, "Sayısaldan 140 alan bir öğrencinin ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi gibi üniversiteleri kazanma şansı yoktur. Bu nedenle tercih gerçekçi yapılmalı" dedi. ÖSS tercihleri, 19 Temmuz 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da coşkulu eylem

SONRAKİ HABER

Müzikle ilgilenen okurlar aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...