15 Temmuz 1999 21:00

Çin'den Tayvan'a askeri tehdit

Güneydoğu Asya'da siyasi, askeri ve ticari açılardan hegemonya kurmaya çalışan Çin, Tayvan'dan gelen, "Tek Çin'i kabul etmiyoruz" açıklamalarına sert yanıt verdi.

Paylaş
Çin'den Tayvan'a askeri tehdit:
   'Müdahale ederiz'
Güneydoğu Asya'da siyasi, askeri ve ticari açılardan hegemonya kurma politikası yürüten Çin, kendi ülke bütünlüğü içinde tanımladığı Tayvan'dan gelen, "Tek Çin'i kabul etmiyoruz" açıklamalarına sert yanıt verdi.
Çin Savunma Bakanı Şi Haotian, dün yaptığı açıklamada, Tayvan hükümetinin açıklamalarını bağımsızlık ilanı yönünde bir adım olarak değerlendirdi ve bunun önüne geçilmesi için Çin ordusunun Tayvan'a askeri müdahalede bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Haotian, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Çin'in toprak bütünlüğünü korumak ve tüm ayrılıkçı girişimleri ezmek için her an askeri müdahalede bulunmaya hazırdır" şeklinde konuştu ve Tayvan'ın "Çin'in ayrılmaz bir eyaleti" olduğunu yineledi. Batılı ülkelerin ve ABD'nin, Çin'in "tek Çin" politikasını desteklediğini belirten Çinli yetkililer, son günlerde Tayvan'a karşı protestolarını ve tehditlerini artırdı. Bu arada, Çin ordusunun yayın organında yer alan bir yorumda, Tayvan'daki durumun çok yakından izlendiği ifade edilerek, "Ordumuz ayrılıkçı komplolara hiçbir zaman tolerans göstermeyecektir. Çin topraklarından bir santimetre toprağın dahi koparılmasına müsaade etmeyecektir" denildi.
Tayvan Devlet Başkanı Lii Teng-Hui, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tayvan Boğazı'nın iki yakası arasındaki ilişkilerin yalnızca, "iki devlet arasındaki ilişkiler" olması gerektiğini söylemişti. Bu açıklamanın ABD ve diğer batılı ülkelerce desteklenmemesi ise, Tayvan'ı zor durumda bıraktı ve Lii Teng-Hui'nin açıklaması önceki gün diplomatik bir dille geri alındı.
ÖNCEKİ HABER

İran'da muhalif avı başladı

SONRAKİ HABER

Grevcilerden taviz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa