12 Temmuz 1999 21:00

Türk-İş'ten gasplara karşı miting

Hükümetin emekçilere saldırıyı içeren yasa taslağına karşı, Türk-İş'ten Başkanlar Kurulu'ndan, 24 Temmuz Cumartesi günü Ankara'da büyük bir miting kararı alındı.

Paylaş
Türk-İş'ten gasplara karşı miting
Hükümetin, "Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Taslağı" adı altında işçi ve emekçilere saldırısına karşı olağanüstü toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, üç saatlik toplantı sonunda 24 Temmuz'da, Türkiye'nin dört bir yanından kitlesel katılımla Ankara mitingi kararı aldı. Toplantıda ayrıca, diğer işçi ve memur konfederesyonları ve örgütlerle ortak eylemliliklerin de gündeme getirilmesi görüşüldü.
Meclis'e sevk edilen yasa tasarısında, işçi kesiminin üzerinde anlaştığı maddelerin dahi dikkate alınmaması ve kazanılmış hakların dahi geri alınmasının gündeme gelmesi üzerine Türk-İş Başkanlar Kurulu dün olağanüstü toplandı.
Toplantının devam ettiği saatlerde, TÜMTİS üyesi ambar işçileri, "Sessiz Türk-İş istemiyoruz", "Genel grev, genel direniş", "İşçi memur el ele, genel greve", "Emeklilik yoksa barış da yok" sloganlarıyla Türk-İş Genel Merkezi önünde gösteri yaptılar. Bir süre sonra bina önünden ayrılarak yakınlardaki Genel-İş Çankaya Şubesi önüne giden TÜMTİS'li işçiler, burada bekleyen diğer işçilerle birleştiler. Yaklaşık 300 kişilik işçi grubu daha sonra Türk-İş Genel Merkezi önünden sloganlar atarak geçtiler ve Kızılay'daki gösteriye katıldılar.
Toplantı öncesi konuşan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, hükümetin tavrının, Ekonomik Sosyal Konsey'i, işçi ve işveren kesimiyle diyaloğu samimi olarak istemediği izlenimini aldıklarını belirterek, emeklilik yaşı yükseltilerek, geçiş süreci zorlaştırılarak ve prim yükü artırılarak SSK'nın kurtarılamayacağını, aksine kaçak işçiliğin yaygınlaşacağını belirtti. Reform tasarısı adı verilen bu belgenin SSK'nın idam fermanı olduğu değerlendirmesini yapan Meral, iş güvencesinin olmadığı bir ortamda işsizlik sigortasının bir yararı olmayacağına, iş güvencesiz bir işsizlik sigortasının işverenlerin işçi çıkartmasını daha da kolaylaştıracağına vurgu yaptı.
'Eylem kararlarına uy'
Memurlara verilen yüzde 20'lik artışı da kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve onların haklı eylemlerini desteklediklerinin de altını çizen Meral, IMF'nin SSK'yı çökertme girişimlerine engel olunması çağrısında bulundu. Meral, bütün işçilere seslenerek "Bugün sizi mezarda emekliliğe gönderenler ve kazanılmış haklarınızı elinizden almaya kalkanlar, yarın kıdem tazminatınıza da göz dikecektir, sıra onlara da gelecektir. Bu nedenle, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı bütün kararlara uy, hakkına ve geleceğine sahip çık" çağrısı yaptı.
Eylemlere devam
Üç saat süren toplantının ardından kararları açıklayan Meral, Başbakan Bülent Ecevit'in 'tasarıyı sendikaların da desteklediği' yönündeki açıklamasının doğru olmadığını belirterek, "Kimseyle gizli görüşme, kapalı kapılar ardında anlaşma yapmadık.
Bu tasarıya Hak-İş ve DİSK de dahil hiçbir sendika destek vermez" dedi. 274 ve 275 sayılı yasaların kabul edildiği tarih olan 24 Temmuz'da, büyük Ankara mitingi kararı aldıklarını açıklayan Meral, 1970'lerde bu yasaların kabul edilmesinde katkıları olan Ecevit'in, şimdi Başbakan olarak işçilerin haklarının geri alınmasında katkılarının olduğunu söyledi. Meral, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı eylem kararlarını yürütmek amacıyla bir eylem komitesinin de kurulacağını belirten ve talepleri dikkate alınana kadar sürekli eylem yapılacağını söyledi.
Bu arada yarın (Çarşamba) Türk-İş Genel Merkezi'nde, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK ile meslek odaları ve kitle örgütlerinin yöneticileri ortak eylem konusunda bir araya gelecekler.
ÖNCEKİ HABER

DYP'de Yalım Erez bilmecesi

SONRAKİ HABER

DİSK'ten yeni eylem kararları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...