12 Temmuz 1999 21:00

HADEP'liler tahliye oldu

8 aydır tutuklu bulunan ve aralarında Genel Başkan Murat Bozlak ile Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz'ın da bulunduğu HADEP yöneticileri tahliye edildi.

Paylaş
HADEP'liler tahliye oldu
Sanıkları arasında Murat Bozlak ile bazı parti yöneticilerinin de bulunduğu HADEP davasında, tutukluların tümü 8 ay sonra tahliye oldu. Mahkeme, ayrıca PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan ile ilgili davada gündeme gelen HADEP'i ilgilendiren konularla ilgili belgelerin, bu davanın dosyasına konulmasına karar verdi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya gitmesinin ardından "parti binalarında açlık grevi yaptıkları ve bazı açıklamalarda Öcalan'ın Türkiye'ye iade edilmemesini isteyerek PKK'ye yardım ettikleri" iddiasıyla haklarında TCK'nın 169'uncu maddesi uyarınca dava açılan HADEP'lilerin yargılanmasına dün devam edildi.
Ankara 2 No'lu DGM'de görülen dava, söz konusu mahkeme heyetinin Öcalan davasını sürdürmesi nedeniyle yaklaşık iki aydır Ankara 1 No'lu DGM'de ele alınıyordu.
İmralı'daki görevinin sona ermesi üzerine tekrar Ankara'ya dönen Ankara 2 No'lu DGM heyetinin yürüttüğü dünkü duruşmaya, aralarında HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Günel, Genel Sekreter Ahmet Turan Demir, Ankara İl Başkanı Kemal Bülbül ve Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz'ın da bulunduğu 47 sanıktan sadece tutuklu olan 16'sı katıldı.
Sabah saatlerinden itibaren duruşmayı izlemek için gelen HADEP üye ve yöneticilerinin bir kısm,ı yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmazken, içeriye alınan izleyiciler iki defa aramadan geçirildi. Sivil polis ve özel timler tarafından salon içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemi alınması dikkat çekti.
Duruşma saat 11.00'de başlarken daha önce savunmasının alınabilmesi için hakkında tutuklama kararı çıkarılan HADEP MYK Üyesi Mehmet Satan'ın bulunamadığı görüldü. Ayrıca HADEP MYK üyeleri Ali Özcan ve Ali Hıdır Doğan'ın nüfus kayıtlarının gelmediği bildirildi. Satan, Doğan ve Özcan'ın adreslerinin tespiti için sanık vekillerinden yardım isteyen mahkeme heyeti, yazılan müzekkerelere verilecek cevabın beklenmesine karar verdi.
'Erken infaz hali'
İlk sözü alan HADEP Avukatı Yusuf Alataş, dosyanın başka bir mahkemede iki aydır emaneten görüldüğünü hatırlatarak, müvekkillerinin yaptığı basın açıklaması ve açlık grevinin terör örgütüne yardım ve destek olarak kabul edilmesini gerektirecek somut delil olmadığını söyledi.
"Basın açıklaması yapılması ve açlık grevine gidilmesi konusunda ne parti kararı, ne de bir ima vardır. Sadece bazı illerde cezaevinde yakınları olanlar, olumsuz koşullara dikkat çekmek için açlık grevleri yapmışlardır" diyen Yusuf Alataş, kesin bir hüküm olmadığı için sanıkların suçsuz kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi. Alataş, tutukluluk halinin artık erken infaza dönüştüğünü ve 8 aydır sanıkların tutuklu olduklarını hatırlatarak tahliyelerini istedi.
Avukat Refik Ergün de, sanıkların tutuksuz olarak yargılanması ilkesinin yerleşmesi açısından, eğer delilleri ortadan kaldırma ve kaçma ihtimali yoksa sanıkların tutuksuz olarak yargılanması gerektiğini söyleyerek, tahliye talebinde bulundu.
Öcalan davası
Tahliye taleplerinin ardından iddia makamı adına söz alan duruşma savcısı, PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın İmralı'da yapılan yargılamasındaki beyanlarının dosyaya celbini istedi. Savcı "PKK ile HADEP arasındaki ilişkiyi içeren klasörlerden tasdikli birer örnek alınarak bu dosyaya konulması talep olunur" dedi.
Savcı, ayrıca tutuklu sanıkların bu aşamada tutukluluk hallerinin devamını da istedi.
Savcının isteminin ardından bir süre duruşmaya ara veren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Sanıkların tahliyelerine, ayrıca, savcının istemi doğrultusunda İmralı'da yapılan Öcalan yargılamasının HADEP'le ilgili olan 7-8. nolu klasörlerin tasdikli örneklerinin dosyaya konmasına karar verdi. Duruşma 1 Eylül 1999 tarihine ertenledi.
ÖNCEKİ HABER

Pop müzikte bir dönem

SONRAKİ HABER

Yeni ekonomik paket yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...