11 Temmuz 1999 21:00

Gerillalar on bir eyalette birden vurdu

Kolombiya'da geçtiğimiz perşembe günü başkent Bogota yakınlarındaki bir askeri kampı basarak orduyu şaşkına çeviren gerillalar, eylemlerini ülke çapına yaydı.

Paylaş
Gerillalar on bir eyalette birden vurdu
Kolombiya'da geçtiğimiz perşembe günü başkent Bogota yakınlarındaki bir askeri kampı basarak orduyu şaşkına çeviren gerillalar, eylemlerini ülke çapına yaydı. Hafta sonu birçok ayrı yerde, polis merkezleri basıldı, yollar kesildi, köprüler uçuruldu ve enerji hatlarına sabotajlar düzenlendi.
Yollar kapatıldı
Eylemlerin yerini ve zamanını kestiremeyen ordu, birçok bölgede gerillalara karşı koyamazken, hükümet ülkenin yaklaşık üçte birlik bölümünde yolları kapattı ve sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bogota'daki BBC Temsilcisi Jeremy McDermott, durumu, "Askerler umutsuzca karşı koymaya çalışıyorlar" şeklinde özetledi.
Gerilla eylemlerinin birçoğunun Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) tarafından düzenlenirken, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve Kolombiya Komünist Partisi-ML Halk Kurtuluş Ordusu (EPL)'nun da saldırılarda yer almış olabileceği belirtiliyor.
Ordu alarmda
Kolombiya Ordusu'nun 7 Tümeni'nin komutanı General Francisco Pedraza, 15 ayrı kasabada gerilla eylemleri düzenlendiğini duyururken, orduyu alarm duruma geçiren Genelkurmay Başkanı Fernando Tapias, 11 eyalet sınırı içinde saldırı düzenlendiğini söyledi ve ülkedeki 32 eyaletin 10'un da sokağa çıkma yasağınını yürürlüğe konulduğunu açıkladı. Bu yasağın özellikle kara ve nehir yollarını kontrol altına almayı amaçladığı bildiriliyor. Çatışmalarda ordunun ve gerillaların kayıpları konusunda bilgi verilmezken, çatışmaların önceki gün Caqueta ve Meta eyaletlerinde yoğunlaştığı, gerillalaların kendi yaptıkları füzeleri ve ağır silahları kullandıkları öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

İran'da gösteriler yayılıyor

SONRAKİ HABER

Kazanılmış haklar gasp ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...