09 Temmuz 1999 21:00

İstanbul'a yeni rant yönetmeliği

Belediye Meclisi'ne sunulan yönetmelik taslağı, kaçak yapılara, meclis kararına gerek kalmadan para cezasıyla imar affı sağlıyor.

Paylaş
İstanbul'a yeni rant yönetmeliği
Bülent Falakaoğlu
Yıllardır ormanları, kıyıları, tarihi ve kültürel değerleri, parkları, yeşil alanları, temel yaşam kaynaklarını, kısacası kent yaşamına ilişkin bütün toplumsal değerleri yağmalanan İstanbul, bu kez de kaçak ve yasadışı yapılaşmaya ruhsat olanağı sağlayacak bir "rant yönetmeliğinin" tehdidi altında. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan imar yönetmeliği taslağı, anaket ve ilçe belediye başkanlarına imar kurallarına bağlı kalmadan proje onaylama yetkisi veriyor. Yönetmeliğin belediyelere keyfi imar izinleri verme imkânı sağladığını belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sami Yılmaztürk, yönetmelikle meslek odalarının proje inşaatlar üzerindeki mesleki denetimini ortadan kaldırdığını söyledi.
Hukuka aykırı
Hazırlanan yönetmeliğin genel hukuk ilkelerine, imar yasalarına, kanun hükmünde kararnamelere aykırı olduğunu ifade eden Sami Yılmaztürk, yazım tekniği açısından son derece kötü hazırlanan yönetmeliğin anlatım ve ifade bozukluğu içerdiğini belirtti. Yönetmeliğin her okuyan tarafından farklı yorumlanmaya açık şekilde hazırlandığının altını çizen Yılmaztürk, bunun sınır iki belediyenin aynı durum karşısında iki farklı tutum takınmasına yol açacağını kaydetti. Yılmaztürk, yönetmeliğin belediye başkanlarının oluşturacakları teknik kurullara, imar hükümlerine bağlı kalmadan yapı projelerini onaylama yetkisi sağladığını ve bunun başkanlara ayrıcalıklı imar izni anlamına geldiğini söyledi.
Yönetmeliğin SİT alanlarındaki inşaatlara imar kurallarına göre devam etmesi hakkı tanımasının, SİT alanlarında Koruma Kurulu'nun devre dışı bırakılması anlamına geldiğini belirten Yılmaztürk, bu durumun bin nevi imar affı olduğunu belirtti. Aynı zamanda Koruma Kurulu'nun, SİT alanı ilan edilmeden önce başlayan yapıların SİT koşullarına uygun tamamlanması yönündeki kararını da bir anda yok sayan bu değişikliğin imar affı sağlayan tek madde olmadığını dile getiren Yılmaztürk, yönetmeliğin SİT alanı dışında da devam eden yapılara, meclis kararına gerek kalmadan para cezasıyla imar affı sağladığını vurguladı.
Arsa spekülatörlerine kıyak
Yılmaztürk, yeni yönetmeliğin parsel boyutlarını küçülterek bina boylarını arttırdığını, bunun da daha fazla parsel etmek isteyen arsa spekülatörlerine kıyak anlamına geldiğini kaydederek, geçmiş yönetimdeki anlayışın yeni başkan Ali Müfit Gürtuna döneminde de devam ettiğini belirtti. Yeni yönetmelikle talancı anlayışın devam ettirildiğini vurgulayan Yılmaztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'dan seçimler öncesi imzalanan demokratik kuruluşlarla işbirliği sözleşmesine uymasını talep etti.
ÖNCEKİ HABER

Enstitülerden korktular

SONRAKİ HABER

Kutlu Adalı anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...