09 Temmuz 1999 21:00

FARC başkent yakınında vurdu

Kolombiya'daki FARC gerillaları, hükümetle masaya oturmalarına 12 gün kala, başkentin yalnızca bir saat ötesinde bulunan askeri bir kampı bastı.

Paylaş
FARC başkent yakınında vurdu
Kolombiya'da gerilla birliklerinin beklenmeyen bir zamanda başkentin sadece bir saat uzağındaki askeri kampa düzenledikleri baskın, orduda şaşkınlık yarattı. Birçok kayıp verdiklerini açıklayan askeri yetkililer, gerillaların hedefinin başkent Bogota olduğunu söylediler. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)'ne bağlı yaklaşık 500 kişilik bir gerilla grubunun, önceki sabah Bogota'nın yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Gutierrez kasabasında bulunan askeri kampa baskın düzenledikleri ve akşam saatlerine kadar şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Ordu sözcüleri, 15 askerin öldüğünü açıklarken, yerel bir TV kanalına konuşan FARC sözcüsü, 40 civarında askerin öldüğünü duyurdu. Öldürülenler arasında ABD tarafından eğitilen özel timlerin ağırlıkta olduğu öğrenilirken, bir TV ekibi, baskından sonra kamptaki bazı araçlara el koyan gerillaların görüntülerini yayınladı.
"İki taraf da ağır kayıplar verdi" şeklinde konuşan Silahlı Kuvvetler Komutanı General Fernando Tapias ise, "Bogota'ya gitmeyi amaçlıyorlardı" dedi. Albay Paulino Coronado ise çatışmayı 'son derece ciddi' olarak nitelendirirken, 500 kişi civarındaki gerilla grubunun baskınına kamptaki 600 askerle karşılık verdiklerini, bölgedeki yağmur ve sisin ise bölgeye destek güç gönderilmesini engellediğini kaydetti. Gutierrez baskının bölgedeki FARC birliklerinin komutanı 'Romana' tarafından komuta edildiği bildiriliyor. Romana yönetimindeki gerilla birliği, son bir buçuk yılda birçok eylem düzenlemiş ve hiçbir yenilgi almamıştı. Bu birlik ayrıca, Kolombiya'nın güneydoğusunda hükümetle barış görüşmelerinin devam ettiği bölgenin güvenliğini de sağlıyordu.
Gutierrez baskının nedeniyle ilgili olarak ise değişik yorumlar yapıldı. Bogota'daki BBC Temsilcisi Jeremy McDermott, metropollerin yakınlarında seyrek olarak benzer eylemler düzenleyen FARC'ın 20 Temmuz'da başlayacak barış görüşmeleri öncesinde ülkenin göbeğinde büyük bir eylem düzenleyerek askeri kapasitesini ortaya koymayı amaçladığını ve görüşmede etkin tarafın kendileri olacağı mesajını verdiklerini kaydetti. Saldırının, çarşamba günü Kolombiya'daki bir savcılık tarafından üst düzey FARC komutanları hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından gelmesi de dikkat çekti.
FARC'ın ikinci komutanı Jorge Briceno, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülke çapındaki birçok cezaevinde bulunan arkadaşlarını kurtarmayı amaçladıklarını duyurmuştu. Önceki gün çatışmaların yaşandığı bölge, Bogota'nın en iyi korunan La Picota cezaevinin oldukça yakınında bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Almanya'da elektronik pranga

SONRAKİ HABER

DTÖ, MAI ve tahkimi zorunlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...