08 Temmuz 1999 21:00

'Yıkım yasasına hayır'

"Sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı"nın geri alınmasını isteyen İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) ve KESK İstanbul Şubeler Platformu'na üye yaklaşık 2000 kişi...

Paylaş
'Yıkım yasasına hayır'
Hükümetin "sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı"na emekçilerin tepkisi sürüyor.
Geçtiğimiz hafta içinde birçok yerde eylem yapan işçi ve kamu emekçileri dün de sokaktaydı."Sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı"nın geri alınmasını isteyen İstanbul İşçi Sendikaları ŞubelerPlatformu (İİSŞP) ve KESK İstanbul Şubeler Platformu'na üye yaklaşık 2000 kişi sloganlar eşliğindePerpa'dan SSK Okmeydanı Hastanesi'ne yürüdü. Polisin yoğun önlem aldığı eylemde işçileroldukça coşkuluydu.
Sosyal güvenlik kurumlarının tasfiyesini ve emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören yasa tasarısınatepki gösteren işçi ve kamu emekçileri, saat 11.30'dan itibaren Okmeydanı'nda bulunan Perpaönünde toplanmaya başladı. Polis de yığınak yaparak emekçileri ablukaya aldı. TÜMTİS üyesiambar işçileri, Belediye-İş Beyoğlu Şubesi'ne üye işçiler ve SES Şişli Şubesi'ne üye sağlıkemekçilerinin Perpa önüne gelmesiyle emekçilerin coşkusu daha da arttı. Sık sık "Kahrolsun IMF,bağımsız Türkiye", "Mezarda emekliliğe hayır", "İşçi memur el ele, genel greve", "Yaşasın iş, ekmek,özgürlük mücadelemiz", "SSK bizimdir, satılamaz" sloganları atan emekçilerin yürümesine engelolmak isteyen polis, işçilerin kararlı tutumu karşısında geri adım atmak zorunda kaldı.
IMF evine dön
Polisin geri çekilmesiyle birlikte kortej oluşturan işçi ve kamu emekçileri, sitelere kadar sessizyürüdüler. Daha sonra en önde İİSŞP imzalı, "SSK halkındır. Mezarda emekliliğe hayır" pankartıaçan emekçiler, "Vur vur inlesin, kurtlar kuşlar dinlesin", "IMF evine dön, Türkiye'de işin ne?", "İş,ekmek yoksa barış yok", "Genel grev, genel direniş", "Geliyor, geliyor genel grev geliyor", "Mezardaemeklilik yasasına hayır", "Hükümet yasayı geri al", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Zaferdirenen emekçinin olacak" sloganlarını attılar.
SSK Okmeydanı Hastanesi önünde toplanan emekçilere ilk konuşmayı yapan Haber-İş İstanbul 1No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, "Yasa tasarısı Meclis'e geldiğinde Ankara'yı zapt etmeyehazır mısınız" sözlerine emekçiler hep bir ağızdan, "Hazırız" haykırışıyla cevap verdiler. KESKİstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şube Başkanı GürselÜmitsever, yıllardır düşük ücretle çalıştırıldıklarını ifade ederek şimdi de sosyal güvenlik kurumlarınınellerinden alınmak istendiğini söyledi. Ümitsever, emekçileri genel eylem için hazırlık yapmayaçağırdı.
İİSŞP adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ,siyasi iktidarın tek taraflı yanlış, yanıltıcı ve şartlandırıcı propagandayla beyin yıkadığını kaydederek,"sosyal güvenlik reformu" adı altında sosyal güvenlik kurumlarının tasfiye edilmek istendiğini söyledi.
SSK'nın mali ve idari anlamda özerk ve demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade edenAkdağ, "tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi. Eyleme EMEP, İP, halkevleri ve Alınteriokurları destek verdi.
Eylemler ortak olmalı
Ahmet Bilgin (Telekom işçisi): 62 yaşında emeklilikle SSK kurtarılamaz. Bu yasayla SSK tasfiyeedilmek isteniyor. Özel bir kuruluşta 10 bin 800 gün SSK primi ödeneceğine ve kimsenin de busürede çalışacağına inanmıyorum. Milyonlarca sigortasız çalışan işçilenin sigortaları yapılsın vebunların sigorta primleri tahsil edilsin. Kamu emekçileri ile işçi sendikalarının ortak eylemleryapmaları gerekiyor.
Hüseyin Çelik (Telekom işçisi): 62 yaşında emekliliğe karşıyım. Onun için de bugün alanlaraçıktık. İşçi ve memurların eylemi birleşmeli. Daha iyi olur.
Hasan Damar (Ambar işçisi): Hükümetin hazırladığı yasa mezarda emeklilik anlamına geliyor. 62yaşında emekli olacağıma kesinlikle inanmıyorum.
Abuzer Günçıktı (Ambar işçisi): Türkiye'de 62 yaşında bir işçi çalıştırılamaz. 62 yaşında bir işçiyiçalıştıran da olmaz.
ÖNCEKİ HABER

İşçiler sosyal güvenlik için yürüdü

SONRAKİ HABER

Yaz okulları özelleştirmenin aracı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...