07 Temmuz 1999 21:00

Portadown'da provokasyon sürüyor

Kuzey İrlanda'da her yıl düzenlediği yürüyüşlerine bu yıl da devam eden kraliyet yanlısı Orange Tarikatı, provokatif saldırılarını artırıyor.

Paylaş
Portadown'da provokasyon sürüyor
Kuzey İrlanda'da her yıl düzenlediği yürüyüşlerine bu yıl da devam eden kraliyet yanlısı Orange Tarikatı, provokatif saldırılarını artırıyor. Portadown kasabasında polis ve askerler tarafından kurulan barikatları geçerek cumhuriyet yanlısı halkın yaşadığı mahallelelere girmek isteyen gruplar, eylemlerini dün de sürdürdü. İçinde kontra örgütlere üye militanların da bulunduğu göstericilerin hedef aldığı Garvaghy Road bölgesinde yaşayan Cumhuriyetçi halkın ise, geçtiğimiz yıl olduğu gibi kendilerine yönelebilecek saldırılara hazırlıklı olarak bekledikleri bildiriliyor.
Orange Order Tarikatı liderlerinin, pazar günü polisle karşı karşıya gelmek istemediklerini açıklamasından sonra Belfast'ta devam eden provokatif eylemler, polis ve askere yeni önlemler aldırdı. Portadown bölgesinde beklemeye devam eden asker ve polis birliklerini sayısının 2000 civarında olduğu kaydediliyor.
80 bin üyesi olduğu belirtilen Orange Order'in 1920'li yıllardan bu yana düzenlediği 'Kutsal' yürüyüşler, 90'lı yıllarda Katolik halkı sindirme amaçlı olarak düzenlenmeye başladı. Bölgede yaşayan cumhuriyet yanlısı binlerce insan, 1995'ten beri çatışmaları da göze alarak tarikatın kendi mahallelelerinden yürümesine izin vermiyor.
Bomba ihbarı
Gerginliğin devam ettiği kuzey Belfast'ta, İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun bombalama eylemi yapacağı yönündeki ihbar ise, kentte nabzı artırdı. Kentteki haber ajansını IRA adına arayan bir kişinin, polis merkezinin yakınlarına 130 kilogram bomba taşımakta olan bir otomobilin yerleştirildiğini söylediği duyuruldu. Belfast'ta görevli olan İngiliz yönetimine bağlı RUC polis teşkilatının sözcüleri, şüpheli bir araç tespit edilmesi üzerine bazı yolların kapatıldığını açıkladı. Fakat kentte herhangi bir patlama meydana gelmedi. IRA, yaklaşık iki yıl önce ateşkes ilan etmişti.
ÖNCEKİ HABER

Tekelleşme yine emekçileri vuracak

SONRAKİ HABER

Ehud Barak göreve başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa