06 Temmuz 1999 21:00

'Emekçiler düzenden rahatsız'

DBP'nin yeni Genel Başkanı Yılmaz Çamlıbel, emek, barış, özgürlük ve değişim cephesi kurmaya çalışacaklarını söyledi.

Paylaş
'Emekçiler düzenden rahatsız'
Barış Erbektaş
Demokrasi ve Barış Partisi (DBP)'nin yeni Genel Başkanı Yılmaz Çamlıbel, ülkede toplumsal sorunların çözülmediğini, yıllardır Türkiye'yi yöneten sağ partilerin bu sorunları çözemeyeceğini ve emeğiyle geçinen geniş halk kesimlerinin düzenden rahatsız olduğunu söyledi. Son siyasal gelişmelere ilişkin gazetemize bir açıklama yapan Çamlıbel, "DBP, her ne kadar ısrarla Kürt partisi imajı verse bile özünde toplumsal muhalefet gruplarının ortak çıkarlarını gözeten bir kitle partisidir" dedi.
18 Nisan seçimlerinin ne yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Çamlıbel, "Mademki bizler ezilenlerin siyasetini yapıyoruz, o zaman bu kesimlerle sıkı bir birlik içinde olmalıyız" diye konuştu. Halkın duyguları üzerinden politika yapılmasından vazgeçilmesini, beyni ön plana çıkararak siyaset yapılmasını isteyen Çamlıbel, egemenlerin toplumsal muhalif gruplarını birbirlerine karşı kışkırttığına dikkat çekti. Çamlıbel, sadece seçimden seçime değil her gün egemenlere karşı, bu bozuk düzene karşı bir cephe biçimde siyaset yapmaya, emek, barış, özgürlük ve değişim cephesi kurmaya çalışacaklarını kaydetti. Parti olarak Kürt sorununun demokratik çözümünü merkezlerine aldıklarını belirten Çamlıbel, şöyle dedi: "Eskiden Kürt lafı bile etmezdik. 1950 ile 1965 yılları arasında sadece 'yol, su, okul, fabrika, cami' istiyoruz diyorduk. O zaman da bizi bölücülükle suçladılar." Çamlıbel, yıllardır Kürt sorununun inkâr edildiğini, egemenlerin bu sefer başka bir hedef şaşırtmayı gündeme getirdiğini, Öcalan'ın yakalanıp getirilmesi, yargılanması ve idama mahkûm edilmesinde de aynı siyasetin yürütüldüğünü ifade etti.
'Demokratik, barışçıl çözüm'
"Bu teröristbaşı. Bütün kanları bu döktü. Cezasını vereceğiz, bitireceğiz" şeklinde Kürt sorununu görmezlikten gelen açıklamalar yapıldığını belirten Çamlıbel, "Cumhurbaşkanı 28 Kürt isyanını bastırdık, 29'uncusunu da bastıracağız' diyor. 1919'da Koçgiri'de başlayıp 1938'de Dersim'de biten 28 kere Kürtler devlete başkaldırdı. Bunların hepsi kanla bastırıldı. Yine bu hareketin önderleri şipşak bir yargılama ile idam sehpasına gönderildi" dedi.
"100'ü aşkın Kürt önderi idam edildi. Neyi değiştirdiler. 29'uncusu çıktı. Öcalan'ı assınlar, PKK'yi de bitirsinler, 30'uncusu çıkacak. Bunun önderini de assınlar 31'incisi çıkar. Bu halk 29'da pes etmiyorsa 30'u, 31'i de yaratır" diyen Çamlıbel, öldürmekle, asmakla, yasaklarla hiçbir sorunun çözülemeyeceğini, Kürtler açısında da vurarak, kırarak özgürlüğe varılamayacağını belirtti.
Çamlıbel, Kürtler açısından barışçıl, demokratik çözümün mümkün olduğunu söyleyenlerin silahlı mücadeleyi savunanlardan fazla olduğunu, ama inisiyatifin her zaman radikal olanların elinde bulunduğunu, Öcalan'ın asılmasının radikalizmi geriletmeyeceğini kaydetti. "Ayrıca tarih gösteriyor ki, siyasi önderler beğen ya da beğenme asmakla efsaneleşiyorlar" diyen Çamlıbel, Menderes'in sağ partiler tarafından doğal önder ilan edildiğini, Denizlerin saygı ile anıldığını hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

DYP'liler 'kara cuma'yı Meclis'e taşıdı

SONRAKİ HABER

İşçiler alanlarda birleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...