12 Ağustos 2011 09:45

Suriye Körfez’den elçilerini çekti

Suriye içişlerine müdahale ettiği ve Suriye’de muhalefet hareketini silahlandırdığı gerekçeleriyle suçladığı Körfez ülkelerine tepki olarak dört ülkedeki büyükelçisini geri çekti. El Alem televizyonunun haberine göre Suriye, Şam’daki büyükelçilerini çeken Körfez İşbirl

Suriye Körfez’den elçilerini çekti
Paylaş

SELEFİ SALDIRILARI ÖNLENMİYOR

Suriye hükümeti Suudi Arabistan ve Katar ile Suudi Arabistan’ın Lübnan’daki müttefiki olan 14 Martçıları, ülkede yaşanan son şiddet olaylarına sebep olan silahlı grupları desteklemekle suçlarken, Kuveyt’teki selefi parlamenterler, taraftarlarıyla birlikte Suriye büyükelçiliği önünde toplandılar. Şam yönetimi, Kuveytli Selefilerin büyükelçiliğe yönelik saldırılarının Kuveyt polisi tarafından önlenmemesinden dolayı bu ülkedeki büyükelçisini çektiğini açıkladı.

TÜRKİYE’DEN KESİN MESAJ YOK

El Alem televizyonuna demeç veren Suriyeli diplomatlardan Turki es-Sakr, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şam’a herhangi bir uyarı mesajıyla gelmediğini belirterek Davutoğlu’nun bu ziyaretinin Türk yetkililerinin Suriye’de yaşanan gerçekleri anlamasına vesile olmasını umduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun silahlı grupların işlediği cinayetler ve gerçekleştirdikleri sabotaj eylemleri konusunda bilgilendirildiğini belirten Sakr, Davutoğlu’nun Suriye’de yaşananlarla ilgili görüşlerinin değiştiğini ve yeni bakış açısını Türk yetkililere ileteceğini ifade etti. Davutoğlu’nun Şam’a herhangi bir “kesin uyarı” mesajı getirmediğini vurgulayan Turki es-Sakr, “Davutoğlu, yalnızca ikili ilişkilerin çok iyi olduğundan söz etti ve Türkiye’nin Suriye’nin sorunlarını kendi sorunu gibi algıladığı söyledi” diye konuştu.

SURİYE’YE ASKERİ MÜDAHALE TEHLİKELİ

Diplomat, Türk yetkililerinin de Suriye sorununa bağımsız bakmasını ve Amerika’nın baskılarına boyun eğmemesini umduklarını belirten Sakr, Beyaz Saray’ın Suriye konusundaki bir yetkilisinin Türkiye’ye yaptığı son ziyarette Ankara’yı Suriye’ye müdahaleye zorladığına işaret ederek “Türk yetkililerin politikalarını gözden geçirmesini bekliyoruz; çünkü Suriye’ye yönelik herhangi bir askeri müdahale, tüm bölgede tehlikeli sonuçlar doğurur” dedi.
(DIŞ HABERLER)


SURİYE SINIRI ALEV ALEV

HATAY’ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi ve Belengöz Köylerinin Suriye sınır hatlarında yaklaşık 50 hektarlık alanda bir saat önce başlayan yangına Suriye halen müdahale edilmedi.

Alınan bilgiye göre geç saatlerde Suriye’nin Harabjoz Köyü ile Yayladağı’na bağlı Güveççi ve Belengöz Köylerine yakın noktadaki kızılçam ağaçlarıyla dolu olan ormanlık alanda yangın başladı. Belengöz ve Güveççi Karakollarının yangını Hatay Orman İşletme Müdürlüğü Ekiplerine bildirdi. Yaklaşık 50 hektarlık alan üzerinde devam eden yangın şu an için Türkiye’ye sıçramış durumda olmamasına karşın rüzgar etkisiyle alevlerin Türkiye’ye gelmesini önlemek amacıyla itfaiye ekipleri sınır hattında 5 araç ve diğer ekipmanlar ile beklemeye başladı.

ORTAK PROTOKOL YOK

Suriye-Türkiye arasında her yıl olası orman yangınlarına her iki ülkenin de ortak müdahalesi için protokol imzalanıyordu. Ancak bu yıl yaz aylarına girişte Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan dolayı ortak protokol imzalanamadı. Protokol Türkiye-Suriye sınır hattında olası orman yangınlarında her iki ülke ekiplerinin yangına ortak olarak müdahale izni getiriyordu.

SURİYE’DE CAMİ PROVAKASYONU

Suriye’nin Deir Ez-Zur kentinde Osman bin Affan Camine düzenlenen saldırı, saldırıyı gerçekleştiren kişiler tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde yüzleri görülmeyen ve kimliklerini gizleyen kişiler minareyi ağır silahlarla yıkıyor. Görüntüye dair konuşan resmi Suriye kaynakları “Suriye halkının oyuna gelmemesini ve saldırıyı Suriye’de inanç kavgası başlatmak isteyen dış güçlerle bağlı radikal dinci militan grupların gerçekleşirmiş olabileceğini belirtti.

DEZENFORMASYON’A DİKKAT

Suriye Enformasyon yetkilileri Ordu birliklerinin Hama kentindeki Asi Meydanını tamamen terk ettiğini, Hama’da hiç bir askeri birliğin kalmadığını ayrıca bir kısım medya kanallarının bunun aksi yönünde yayınladıkları haberlerin gerçekle hiç bir ilgisi olmadığını vurguladı.

Hama Valisi Enes el-Naim, ilde güvenlik ve istikrarı sağlayan ordu birliklerinin kentten tamamen çekildiğini vurgulayarak, bazı uydu kanallarının ordu birliklerinin halen kentte olduğuna dair yayınlarının tamamen sağlıksız ve gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Hama Valisi, ilin Arap ve yabancı medya mensupları ve muhabirlerden oluşan basın heyetinin ziyaretine tanık olmasına ve bu kanalların ordunun kentte güvenliği sağladıktan sonra Hama’dan çekilerek kışlalarına dönüşünü görüntülemesine rağmen, medya kanallarının bu tarzda yalan ve asılsız haberler yayınlamasının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Vali el-Naim, Hama’nın hızlı şekilde yeniden afiyetine kavuştuğunu, normal hayata yeniden dönülmekte olduğunu ve yetkili mercilerin önümüzdeki iki gün içinde kente gelerek kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden çalışır hale gelip vatandaşlara hizmet sunması için gerekli çalışmaları yapacağını sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Amerikalılar Özbekistan’dan kovuldu!

SONRAKİ HABER

Yılmaz Güney artık yasak değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...