04 Temmuz 1999 21:00

ORSAN'da işçi kıyımı

Ankara ile Esenboğa Havaalanı yolu üzerinde bulunan ORSAN AŞ'de çalışan 70 işçiişverenin oyununa gelmeyi reddettikleri için tazminatları verilmeden işten atıldı.

Paylaş
ORSAN'da işçi kıyımı
Ankara ile Esenboğa Havaalanı yolu üzerinde bulunan ORSAN AŞ'de 70 işçi tazminatları verilmeden işten atıldı.
Alınan bilgiye göre, işçi çıkarma öncesinde, İşveren Mehmet Doğanlar, sendika ile geçen yıl yapılan toplusözleşmede belirtilen yüzde 32'lik zammı vermemek ve tazminatsız işten atılmayı kabul ettirmek için iki kağıt çıkartıp, bütün işçilerden imzalamalarını istedi.
Ağaç-İş sendikasına üye olan işçilerin, sendikanın uyarısıyla kağıtları imzalamaması üzerine işveren, 29 Haziran günü 70 işçiyi işten çıkardı. Atılma olayının ardından fabrika önüne giden 2 ile 17 yıl arasında kıdemleri bulunan işçiler işyerine alınmazken, işçilere yasal çıkışları da verilmedi. 8 aydır ücretlerini alamayan veya düzensiz alan işçiler, olaylar sonucu son 3 aylıklarını da alamamış oldular. İşçiler, "İşten atıldığımız gün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel fabrikaya kalite ödülü vermek için gelmişti. İşveren de bizi iş akdimizi fesh ederek ödüllendirdi" diye konuştular.
Sendikanın hiç bir eylem girişiminde bulunmadığını söyleyen işçiler, sendikanın kendilerini beklemeye sevk ettiğine dikkat çektiler. Atılan işçilerden 25'i izinli gösterilip tekrar işe başlatılırken, geri kalan 45 işçi ise hâlâ işe başlatılmadı. İşe alınmayan işçiler tazminat haklarını alabilmek için mahkemeye başvurdular.
ÖNCEKİ HABER

Uluslararası tahkime karşı eylem takvimi

SONRAKİ HABER

Birileri Hemşin'e el atınca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...