04 Temmuz 1999 21:00

Uluslararası tahkime karşı eylem takvimi

Enerji Yapı Yol-Sen'in 'Uluslararası Tahkim Anlaşması'na karşı eylem takvimi 6Temmuz'da işyerleri önünde yapılacak basın açıklamalarıyla hayata geçecek.

Paylaş
Uluslararası tahkime karşı eylem takvimi
Gökhan Biçici
Enerji Yapı Yol-Sen'in 'Uluslararası Tahkim Anlaşması'na karşı eylem takvimi 6 Temmuz Salı günü ülke çapında TEAŞ, TEDAŞ Genel Müdürlükleriyle, işyerleri önünde yapılacak basın açıklamalarıyla hayata geçmeye başlayacak. Eylemlere ÖKP, sendikalar ve kitle örgütleri de destek verecek.
57. hükümetin IMF direktifleri doğrultusunda gündeme getirdiği 'sosyal güvenlik yasa tasarısına' karşı gelişen tepkilerin giderek sokağa taşmasıyla gündemin arka sıralarına çekilmiş gibi görünen 'Enerjide Özelleştirme' ve 'Uluslararası Tahkim Anlaşması' sorunu, Enerji Yapı Yol-Sen'in eylem takviminin işlemeye başlamasıyla birlikte yeniden gündeme giriyor.
Eylemler başlıyor
Enerji Yapı Yol-Sen'in 16 Haziran'da Ankara'da yaptığı Genel Temsilciler Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda oluşturulan eylem takvimi 7 Temmuz Çarşamba günü ülke çapında TEAŞ, TEDAŞ Genel Müdürlükleriyle, işyerleri önünde yapılacak basın açıklamalarıyla hayata geçmeye başlayacak. ÖKP, sendikalar ve kitle örgütlerininde destek verdiği bu eylemlerin İstanbul ayağı ise, Taksim'de bulunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Genel Müdürlüğü önünde yapılacak ve çarşamba günü saat 11.00'da gerçekleştirilecek. Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi'nin çağrı yaptığı eylem, Kamu Çalışanları Sendikaları Şubeler Platformu ve İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformuyla birlikte, Özelleştirme Karşıtı Platform tarafından da destekleniyor.
İstanbul'da işbırakma
Perşembe günü Enerji Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi'nin örgütlü olduğu tüm işyerlerinde yarım günlük işbırakma eylemi ile devam edecek olan eylemlerin en önemli özelliği, hükümetin mezarda emeklilik ve sosyal güvenliğin tasfiyesine ilişkin hazırlıklarının arttığı döneme denk gelmesi oldu. Sosyal güvenliğe ilişkin tasarıya karşı tepkilerin ortaya çıkmaya başladığı bu dönemde 'Uluslarası Tahkim'e karşı yapılacak eylemler, özelleştirmeye ve sosyal güvenliğin tasfiyesine karşı verilen mücadelenin önemli bir ayağını oluşturacak. Daha çok mahkeme koridorları ve kapalı salon toplantılarına sıkışan 'Uluslararası Tahkim Anlaşması' karşı mücadeleyi, işyerlerine ve sokaklara taşıma anlamında önemli bir adım olan eylem takvimi hakkında gazetemize bir açıklama yapan İstanbul Şube Başkanı Gürsel Ümitsever, eylemleri, işçi-memur birlikteliğinin sağlanabilmesi açısından önemli bir olanak olarak değerlendirdi.
'Eylemler birlik için olanak'
Daha önce de özelleştirme, taşeronlaştırma, düşük ücret gibi mücadele ve eylem birliğinin yakalanabilmesine hizmet edebilecek ortak sorun ve taleplerin varolduğunu ifade eden Ümitsever, ancak bunun son döneme kadar yakalanamadığını anlattı. Bu yönüyle 'Mezarda emekliliğe' karşı gelişen mücadelenin işçiler ve kamu emekçileri arasında bir mücadele birliği sağlayabildiğine dikkat çeken Ümitsever, 'Uluslararası Tahkim'e karşı başlattıkları eylem sürecinin de bu birlikteliğin geliştirilebilmesi için önemli bir olanak olduğunu vurguladı.
Enerji-Yapı Yol Sen'in eylem takvimi
  • 7 Temmuz'da TEAŞ, TEDAŞ İşletme Müdürlükleri önünde ÖKP katılımcılarıyla birlikte basın açıklamaları yapılacak.
  • 7 Temmuz'dan itibaren bir hafta boyunca TEAŞ ve TEDAŞ'la birlikte, diğer işyerlerinde üzerinde 'İşyerlerimizi terk etmeyeceğiz' ve 'Tahkim ve özelleştirmeye hayır' yazan kokartlar takılacak.
  • 30 Temmuz'a kadar; tahkimi reddeden, özelleştirmelerin iptalini ve durdurulmasını talep eden imza kampanyaları düzenlenecek. Buna yönelik çeşitli yerlerde stantlar açılacak.
  • Devir kurullarını işyerlerine sokmama tutumu devam ettirilecek.
  • İşyerlerinde çalışan tüm işçileri, memurları, sözleşmeli ve taşeron işçilerini kapsayan işyeri komiteleri kurularak bunlar 15 Temmuz'a kadar Genel Merkez'e bildirilecek.
  • Devir işlemlerinin başlatılmasının göstergelerinden birisi olan personele şirkete geçip geçmeyeceğinin sorulması karşısında, bu özelleştirmenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle şirkete geçmek reddedilecek ve Genel Merkez'den gönderilecek, dilekçelerle kitlesel suç duyurularında bulunulacak.
  • Devir işlemlerinin hız kazanması karşısında işyerini terk etmeme eylemleri başlatılacak.
  • Tüm bu etkinlikler üzerinden çeşitli gelişmeler de göz önünde bulundurularak, Özelleştirme Karşıtı Platform'la birlikte, birkaç koldan başlayan ve güzergâhtaki illerinde ziyaret edildiği ve kitlesel karşılamaların örgütlendiği bir Ankara yürüyüşü yapılacak.
  • ÖNCEKİ HABER

    Temmuzda diplomasi trafiği

    SONRAKİ HABER

    ORSAN'da işçi kıyımı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...