04 Temmuz 1999 21:00

ÖSYM'den üniversite adaylarına uyarı

ÖSYM, notlara ilişkin hazırlanacak ve ÖSYM'ye iletilecek listeleri kontrol ederek, gerekli düzeltmeleri gerçekleştirmeleri konusunda, adayları uyardı.

Paylaş
ÖSYM'den üniversite adaylarına uyarı
ÖSYM, üniversite adaylarına, okul yönetimlerince alan, diploma notu ile başarı ortalamasına ilişkin hazırlanacak ve ÖSYM'ye iletilecek listeleri inceleyerek, kendileri hakkındaki bilgileri kontrol etmeleri uyarısında bulundu. Hırsızlık olayı nedeniyle 6 Haziran'da yapılan ÖSS sonuçları gelecek hafta açıklanacak.
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS ile ilgili değerlendirme çalışmalarının son aşamasına geldiğini, sonuçların planlandığı şekliyle 12 Temmuz Pazartesi günü açıklanacağını bildirdi. Toker, adayların sonuçları beklerken, okullarınca alan, diploma notu ile başarı ortalamalarına ilişkin hazırlanacak ve ÖSYM'ye gönderilecek listeleri kontrol etmelerini istedi. Toker, alan ve başarı ortalamalarının, yerleştirme aşamasında ÖSS puanına büyük etki yapacağını, bu doğrultuda da bu bilgilerdeki yanlışlıkların adayların açıkta kalmasına yol açabileceğini bildirdi.
Listeler asılacak
Okul müdürlükleri, ÖSS'ye giren öğrencilerin, diploma notları ya da benzer şekilde hazırlanan başarı ortalamalarına ilişkin listeleri temmuz ayının ilk yarısı içinde okulda öğrencilerin görebileceği yerlere asacak. Bu listeler, en geç 16 Temmuz'a kadar ÖSYM'ye ulaştırılacak. Adaylar, listeler asılı kaldığı süre içinde kontrollerini yaparak, düzeltme isteyebilecek. ÖSS yerleştirme puanı hesaplamasında, okullardan onaylı gelen listelerdeki puanlar dikkate alınacak ve listeler ÖSYM'ye ulaştırıldıktan sonra, düzeltme istekleri kabul edilmeyecek.
Bir milyon aday kapıda kalacak
ÖSS sonuçları 12 Temmuz'da açıklanacak. ÖSS'de 105 puanı aşan adaylar ÖSS'yi kazanmış sayılacak ancak 2 yıllık ön lisans ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek.
Adayların, örgün lisans programlarını tercih edebilmesi için 120 ve daha üstü puan alması gerekecek. Sonuçların duyurulmasının ardından, adaylar 19 Temmuz-2 Ağustos günleri arasında tercihlerini yaparak, belgelerini ÖSYM'ye ulaştıracak. Yerleştirme sonuçları ise 24 Ağustos'ta açıklanacak. Açıköğretim Fakültesi'nde kontenjan sınırlaması bulunmazken, ÖSS sonucunda, örgün programlara toplam 267 bin 469 aday yerleştirilecek.
Devlet üniversitelerinin örgün lisans programlarına 127 bin 956, 2 yıllık ön lisans programlarına 94 bin 360, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 11 bin 659, ön lisans programlarına 4950, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara 12 bin 381, KKTC'deki üniversitelere 12 bin 221, kılavuzda yer alacak yurtdışındaki üniversitelere de 4781 aday girebilecek. Sınav sonucunda bir milyondan fazla aday açıkta kalacak.
Üniversitelerde kayıtlar 15 Eylül-22 Eylül günleri arasında gerçekleştirilecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sanatçılar katliamı unutmadı
Sivas'ta 1993 yılında yaşanan katliam Ankara'da ve İstanbul'da önceki gün de sanatçılar tarafından lanetlendi. Birçok sanatçının oluşturduğu bir platform olan "Faşizm karşıtı sanatçılar", Sivas Katliamına ilişkin Beyoğlu'ndaki tarihi Rumeli Pasajı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklmaya, Nejat Yavaşoğulları, Onur Akın, şair Suna Aras, gazeteci-yazar Emin Karaca'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı. Burada basın açıklaması yapan Emin Karaca, katliamın üzerinden 6 yıl geçtiğini anımsatarak şöyle konuştu:
"Üç beş sanığı cezalandırmakla yetinenler bir yandan her türden ayrımcılığı körükleyen politikaları ile milyonlara umutsuzluk saçıp, diğer yandan asla bir gerçekçiliği olmayacak sahte umut kapıları olarak önce yobazların, ardından faşistlerin meclis sıralarına doluşmasını teşvik etmiş, bir ortaçağ karanlığını bu toprakların insanına dayatmışlardır". Karaca, Sivas'ta yaşamını yitirenlerin bu gerçekleri dillendirdekleri için yakılarak öldürüldüğünü belirttti. Açıklamadan sonra grup olaysız bir şekilde dağılırken, anmaya katılanlara "2 Temmuz'u unutma" kibritleri dağıtıldı.
'Katliam devam ediyor'
Ankara'da ise Yüksel Caddesi'nde gerçekleştirilen ve katliamda yaşamını yitiren Nesime Çimen'in eşi Makbule Çimen, Koray ve Menekşe Kaya'nın annesi Hüsne Kaya, Huriye ve Yeşim Özkan'ın babası Hikmet Özkan, Serkan Doğan'ın ağabeyi Serdar Doğan ile Metin Altıok'un eşi Nebahat Altıok'un da destek verdiği eylemde ortak basın açıklamasını tiyatro sanatçısı Altan Erkekli okudu.
Erkekli, Sivas'ta 33 aydının katledilmesiyle sonuçlanan katliamdan bugüne gericiliğin sakallı, sarkık bıyıklı, türbanlı ve peruklu biçimlere bürünerek toplumun büyük bölümünü etkisi altına aldığının görüldüğünü dile getirdi. Erkekli, "Sivas katliamını gerçekleştirenler, bir orta oyununa dönüştürülen yargı sürecinin sonunda cezalandırılmış görünüyorlar.
Bir tarafta bulunamayan sanıklar, katliam ertesinde meclise milletvekili olarak giren sorumlular, diğer tarafta duruşma salonlarında kurt işaretleri ve tekbirlerle şov yapan bir güruhun, şu anda cezaevinde oluşu, bu katliamın hesabının kapandığı anlamına gelmiyor.
Bizler, faşizme karşı sanatçılar, sürecin yalnızca bu boyutuna bakarak 'elden gelen budur' deyip susmak durumunda değiliz." dedi.
Bugün sergilenen her türlü göstermelik operasyona karşın gericiliğin halen insanları zehirlemeye devam ettiğini dile getiren Erkekli, katledilen insanların da bu gerçekleri dillendirdikleri için katledildiklerini söyledi. "O gün olayı Alevi-Sünni çatışması kalıbına sokmak isteyenler, bugün iyice pervasızlaşan bir şekilde toplumsal yaşamı kuşatmış durumdalar." diyen Erkekli, Kanlı Pazar'lardan, Maraş'lardan, Çorum'lardan, Sivas'lardan gelen yobaz-gerici bloğun gücünü koruduğunun üzüntüyle görüldüğünü bildirdi.
Katılan sanatçılar
Açıklamalara Ahmet Soner, Ali Ekber Eren, Berhan Şimşek, Bülent Ortaçgil, Cengiz Gündoğdu, Emin Karaca, Engin Ayça, Erdal Erzincan, Gülbahar, Güngör Gençay, Haluk Bilginer, Kemal Özer, Mina Urgan, Suna Aras, Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Zuhay Olcay ve Zerrin Taşpınar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ile BEKSAV, Karikatürcüler Derneği, Mezopotamya Kültür Merkezi, Nazım Kültürevi, Ankara Sanat Tiyatrosu, Yenigün Müzik Topluluğu gibi kurumlar da destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

'İtalya'ya, idam etmeme sözü verildi'

SONRAKİ HABER

İnsan sözünden yakalanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...