03 Temmuz 1999 21:00

K. İrlanda anlaşması direkten döndü

Kuzey İrlanda barış görüşmeleri, tarafların IRA'nın silah bırakmasını ve kabinenin oluşturulmasını değerlendirmeyi kabul etmeleriyle sonuçlandı.

Paylaş
K. İrlanda anlaşması direkten döndü
Kuzey İrlanda Barış Antlaşması'nın uygulanmasına başlanmasının tartışıldığı görüşmeler, İngiltere ve İrlanda başbakanlarının müdahalesiyle noktalandı. İrlanda'nın başkenti Belfast'ta bulunan Stormont Kalesi'nde hafta boyunca sürdürülen görüşmelere katılan İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İrlanda Başbakanı Berthie Ahern Protestan-Katolik hükümetinin kurulması maddesinin de yer aldığı bir plan açıkladılar. Tony Blair, görüşmelere dahil olan tüm tarafların iki hafta içerisinde söz konusu planı değerlendirme taahüdü verdiğini açıkladı. Böylece, İngiltere ve İrlanda hükümet temsilcilerinin yanı sıra 8 siyasi partinin katıldığı maraton görüşmelerde geçen yıl imzalanan "Kutsal Cuma" anlaşmasının temel unsuru olan Kuzey İrlanda Parlamentosu'nun göreve başlaması konusunda diken üste-ünde bir uzlaşmaya varılmış oldu.
Blair ve Ahern tarafından açıklanan plan uyarınca Kuzey İrlanda'nın yeni yasama meclisinin, hükümeti 15 Temmuz tarihine kadar oluşturması ve İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA)'nun 'birkaç gün içerisinde silahsızlanmaya başlaması' hedefleniyor. Plana göre, IRA'nın silah bırakma işlemini daha önceden belirlendiği gibi Mayıs 2000 tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.
Kışkırtma girişimi
Bu arada, Kuzey İrlanda görüşmeleri boyunca adadaki gerginliği tırmandıran İngiltere Kraliyeti yanlısı Protestanlar, bugün bir gösteri düzenlemeyi planlıyor.
Daha önceki tüm eylemleri provokasyonlara sahne olan Omagh tarikatı üyelerinin belirlediği yürüyüş güzergâhı üzerinde bulunan Katoliklerin yaşadığı alanların İngilitere polisi tarafından denetim altına alınması, tarikat tarafından tepkiyle karşılandı. İngiltere polisinin barikatların yanı sıra dikenli tellerle önlem aldığı görüldü.
ÖNCEKİ HABER

ABD bayrağı gölgesinde

SONRAKİ HABER

Kitleler her gün kapitalizme inandırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...