12 Ağustos 2011 09:37

TUS’ta yönetmelik değişikliği Danıştay’a taşınıyor

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), uzmanlık eğitimi sırasında istifa eden hekimler ile yerleştirildiği bölüme başlamayanların Tıp Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) aldıkları puandan yüzde 2 oranında kesinti yapılmasına tepki gösterdi. Birlik tarafından yapılan açıklamada, sonbahar dönemi TUS yerleştirmelerinde kullanılacak kontenjanların yak

TUS’ta yönetmelik değişikliği Danıştay’a taşınıyor
Paylaş

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), uzmanlık eğitimi sırasında istifa eden hekimler ile yerleştirildiği bölüme başlamayanların Tıp Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) aldıkları puandan yüzde 2 oranında kesinti yapılmasına tepki gösterdi. Birlik tarafından yapılan açıklamada, sonbahar dönemi TUS yerleştirmelerinde kullanılacak kontenjanların yaklaşık yüzde 20’sinin “ucuz işgücü” olarak kullanılan yabancı uyruklu hekimlere ayrıldığı belirtildi.

Açıklamada, Tıpta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 18. maddesinin 6. fıkrasındaki “Uzmanlık eğitimine devam edenlerden kurum veya dal değişikliği için yeniden sınava girenlerin yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı yüzde 2 oranında düşürülür” hükmünün değiştirildiği bildirildi. Değişiklikle uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girenler, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenler, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda puanlarının yüzde 2 düşürüleceği kaydedildi. Açıklamada söz konusu hükmün istifa ya da yerleştirmeye karşın başlamama tarihi gözetilmeksizin uygulanmasının hukuka aykırı olduğu bildirildi.

YABANCI KONTENJAN ARTIŞI

Açıklamada, Tıpta Uzmanlık eğitimi kontenjanına ayrılan yabancı kontenjanların usulsüz şekilde artırıldığına da dikkat çekildi. Yönetmeliğe göre yüzde 10 olması gereken yabancı kontenjanların yüzde 20’lere çıkarıldığının ifade edildiği açıklamada, yabancı hekimlerin kardiyolog ya da göz doktoru olmaları için sadece barajı geçmelerinin yeterli görülmesinin fırsat eşitsizliği yarattığı kaydedildi.  Açıklamada, yabancı uyruklu asistanlara refakat nöbetleri başta olmak üzere daha fazla nöbet tutturulduğu, maaş verilmediği, sağlık güvencesi başta olmak üzere özlük haklarına sahip olmadıkları belirtildi.

YABANCI HEKİMLER UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Yabancı asistan hekimlerin yoğun ve uzun süreli çalıştırıldığı, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde işlerin çoğunun yaptırıldığı belirtilen açıklamada, “yabancı kadro artışındaki bu ihlalin, ‘ucuz işgücü’ amacına yönelik olmasından başka seçenek akla gelmemektedir” denildi. TTB, puan kesintisi ve yabancı kontenjan ile ilgili düzenlemenin ihlali konularında Danıştay’da dava açacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çemişgezek'teki toplu mezarda 7 kişiye ait kemikler bulundu

SONRAKİ HABER

Türkiye-Pakistan buluşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...