02 Temmuz 1999 21:00

'İdam kalkarsa önemli bir adım atılır'

AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Björn Ekblom, Türkiye'nin resmen 12'nci aday olarak kabul edilmesi için ülkesinin, Almanya'nın çizgisini sürdüreceğini bildirdi.

Paylaş
'İdam kalkarsa önemli bir adım atılır'
AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Björn Ekblom, Türkiye'nin Helsinki Zirvesi'nde resmen 12'nci aday olarak kabul edilmesi için ülkesinin, Almanya'nın çizgisini sürdüreceğini bildirdi. Öcalan konusunda TBMM'de verilecek kararın Türkiye'nin AB üyeliği çabalarını etkileyeceği uyarısında bulunan Ekblom, Helsinki Zirvesi'ne kadar olan sürenin, Türkiye'nin atabileceği adımlar açısından "hayati" olduğunu belirterek, "O zamana kadar idam cezası kalkarsa, Helsinki Zirvesi için önemli bir adım atılmış olur" dedi .
Helsinki Zirvesi'nin yapılacağı 10 Aralık'a kadar olan dönemin Türk hükümetinin alabileceği inisiyatifler açısından "hayati" bir dönem olarak nitelendiren Büyükelçi Ekblom, Başbakan Ecevit'in Köln Zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Schröder'e gönderdiği mektubun Türkiye'de kısa bir süre içinde somut sonuçların alınması açısından "çok cesaret verici" unsurları içerdiğini söyledi. İdam cezasının kaldırılmasının insan hakları alanında atılması gereken adımlardan sadece biri olduğuna vurgulayan Ekblom, ifade özgürlügü sınırlamalarından duyulan kaygıyı dile getirirken işkence konusunda Başbakan Ecevit'in geçtiğimiz günlerde valilere gönderdiği genelgeyi "Cesaret verici, olumlu bir işaret" olarak gördüklerini söyledi.
Öcalan faktörü
Öcalan hakkındaki kararın sürpriz yaratmadığını, verilen cezanın Türk yasalarının yansıması olduğunu ifade eden Büyükelçi Ekblom, bu cezanın uygulanmamasının, Türkiye'nin son 15 yılda sergilediği yaklaşımıyla uyumlu olacağını savundu. Yargıtay sürecinin yine bir hukuki süreç olduğunu ancak dosya TBMM'ye geldiğinde durumun değişeceğini belirten Ekblom, TBMM'de idam karşıtı argümanların dikkate alınması olanağı doğacağını belirterek, siyasi aşamada takınılacak tavrın üyelik çabalarını ve Türkiye - AB ilişkilerini etkileyeceği uyarısında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

'Temyiz sürecini bu hafta başlatacağız'

SONRAKİ HABER

İşçilerden hükümete istifa çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...