02 Temmuz 1999 21:00

Bandrol ilgi görmüyor

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle 10 Nisan'dan itibaren zorunlu hale getirilen kitapta bandrol uygulamasına yayın dünyasının ilgi göstermediği belirtildi.

Paylaş
Bandrol ilgi görmüyor
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle 10 Nisan'dan itibaren zorunlu hale getirilen kitapta bandrol uygulamasına yayın dünyasının ilgi göstermediği belirtildi.
AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan İzmir'deki yayıncılar, bandrol uygulamasının yayıncılar tarafından ilgi görmediğini belirterek, bandrollü olarak satışa sunulan kitapların da korsan yayınlarının piyasada bulunmasının, yasanın korsan yayıncılığı önlemekten uzak olduğunu gösterdiğini belirtiler.
Geçen yıl tartışmaya açıldı
Kültür Bakanlığı'nın korsan yayıncılığın önlenmesini öngören 6840 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hazırlanan süreli olmayan yayınlara bandrol uygulanması ilk kez 1998 Temmuz'unda 'isteğe bağlı olarak' kullanılmasıyla gündeme gelmişti. Ancak yayıncılar bu uygulamanın sansüre yol açacağını ve aynı zamanda da korsan yayıncılığı önlemede etkili olmayacağını belirterek kanuna karşı çıkmışlardı. Yayıncılar, 19 Nisan'dan itibaren 'zorunlu' hale getirilen bandrol uygulamasını kabul etmeyeceklerini de duyurmuş ve yasaya rağmen kullanmayacaklarını söylemişlerdi.
Bandrolün çoğu devlet kurumlarına
AA muhabirinin Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, uygulamanın başladığı tarihten itibaren toplam 2 milyon 760 bin 800 kitaba bandrol satışı yapıldı. Ancak, bu rakamın içinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı Bakanlığı kitapları da bulunuyor. Kültür Bakanlığı yetkilıleri, yasanın tam olarak uygulanabilmesi ve korsan basımın ortadan kalkması için yayınevlerinin Kültür Bakanlığı ile birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirtilerek, uygulamanın ilk 3 aydakı durumunun umut verici olduğunu ifade ettiler.
Yasal işlem yok
Uygulamaya başından beri karşı çıkan Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), yasanın bu haliyle uygulanamayacağını ve korsan yayıncılğı önleyemeyeceği görüşünü yineliyor. Birliğe üye yayıncılar bandrol kullanmazken, bandrol kullanmayanlara herhangi bir yasal işlem yapılmıyor.
ÖNCEKİ HABER

'Ve diğerleri...'

SONRAKİ HABER

Evrensel Kültür'de 'Kentler ve Yönetimler'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...