02 Temmuz 1999 21:00

Askeri çete davasında çete itirafı

Diyarbakır 1 No'lu DGM'de görülen, 1 yüzbaşı, 1 astsubay, 3 uzman çavuş ve 1 jandarma muhbirin yargılandığı davada oldukça ciddi iddialar gündeme getirildi.

Paylaş
Askeri çete davasında çete itirafı
Diyarbakır 1 Nolu DGM, para karşılığı adam kaçırarak öldürmek suçundan yargılanan 6 askerle ilgili kararı 6 Temmuz'a bıraktı. Diyarbakır 1 No'lu DGM'de görülen davanın önceki günkü duruşmasında Yüzbaşı Coşkun Bayar, Astsubay Levent Toğrut, Jandarma Muhbir Ali Yıldız, Uzman Çavuşlar Mustafa Annak, Serdar Karabulut, Mehmet Yüksel hazır bulundu. Duruşmada, iddia makamının, geçen celsede esas hakkındaki mütaalasına ilişkin olarak sanık avukatları da esas hakkındaki savunmalarını yaptı. Daha sonra Fethi İpek'in öldürülmesiyle ilgili olarak İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Kıdemli Başçavuş Necati Özturan, İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şubesi'nde görevli Burhan Altaş, Tayfun Demirhan ve Jandarma Binbaşı Cemal Temizöz cinayetle ilgili tanık olarak dinlendi.
'Asıl çete dışarıda'
Sanıklardan Yüzbaşı Coşkun Bayar'ın avukatı Yaşar Altürk ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu söyleyerek, "Burada oturan sanıklar Diyarbakır çetesini çökertmek istedikleri için şu anda buradadırlar. Asıl çete dışarıdadır. Diyarbakır çetesi, Susurluk ve Yüksekova çetesinden daha güçlüdür. Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şubesi elemanlarından bazıları Şemdin Sakık yakalandığı zaman Diyarbakır'ın önde gelen işadamlarından fidye istediler. Bunun yaparken de 'Şemdin Sakık sizin üzerinize ifade verdi. Bize şu kadar para verirseniz, isminizi sorgu tutanaklarına geçirmeyiz' diyerek fidye istediler. Asıl çete dışarıda ve halen faaliyettedir" dedi.
Komplo iddiası
Son savunmaları sorulan sanıklar Yüzbaşı Coşkun Bayar ise, "Benimle ilgili hiçbir delil ve tanık yok. Bir komplo ve Dallas tipi bir senaryonun ürünü olarak karşınızdayım. Benimle ilgili bütün iddiaları mışlı muşludur" dedi. Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, tutuksuz yargılanmaları gerektiğini söylediler. Sanıkların son sözlerini söylemelerinin ardından Mahkeme Başkanı, duruşmanın karar için 6 Temmuz'a ertelendiğini bildirdi.
Diyarbakır 1 No'lu DGM'daki davada sanıklar, "cürüm teşekkül oluşturmak, cebri irtikap, teşekkül halinde uyuşturcu bulundurmak" suçlarından TCK'nın 450/4 maddesi uyarınca idam istemiyle yargılanıyorlar. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında ise sanıklardan Yüzbaşı Coşkun Bayar ile Astsubay Levent Toğrut'un adam öldürmeye azmettirmek suçundan 24 yıl hapis, Uzman Çavuşlar Serdar Karabulut, Mustafa Annak, Mehmet Yüksel'in ve Ali Yıldız'ın ise adam öldürmek suçundan idamlarını istemişti.
ÖNCEKİ HABER

Sivas unutulmadı, katliam lanetlendi

SONRAKİ HABER

Gençler Ören Buluşması'na hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...