02 Temmuz 1999 21:00

Sivas unutulmadı, katliam lanetlendi

Sivas katliamı, 6'ncı yıldönümünde de eylemlerle protesto edildi. Ankara'da dün Tandoğan Meydanı'nda "Demokrasi, Laiklik ve Barış Mitingi" düzenlendi.

Paylaş
Sivas unutulmadı, katliam lanetlendi
Sivas katliamı, 6'ncı yıldönümünde de eylemlerle protesto edildi. Ankara'da dün Tandoğan Meydanı'nda "Demokrasi, Laiklik ve Barış Mitingi" düzenlendi. Yaklaşık 7000 kişinin katıldığı mitingde barış ve kardeşlik olgusunun sık sık dile getirildiği gözlendi. Adana'da ise Sanatçı Parkı'nda karanfil bırakma eylemi yapıldı. İstanbul'da ise, Asım Bezirci ve Nesim Çimen mezarları başında anıldı.
Ankara'daki anmada, miting için saat 10.00'dan itibaren Hipodrom'da toplanılmaya başlanıldı. Katılımcılar sıkı bir polis aramasının ardından toplanma alanına alındı. Bu sırada bazı grupların pankartlarına polisin izin vermemesi üzerine kısa süreli gerginlikler yaşandı. Mitinge ilişkin polisin olağanüstü "güvenlik önlemleri" alması dikkat çekti.
Miting alanına yürüyüş
Yürüyüş saat 12.00'de başlarken, yürüyüşün en önünde Sivas şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Hemen ardından üzerinde "Sivasın ışığı sönmeyecek" yazılı pankart ile birlikte kitle örgütleri, sendikalar, dergi çevreleri ve siyasi partiler pankartları ile kortejde yerini aldı. Yürüyüş sırasında sık sık, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme ölüm, halka hürriyet", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" gibi sloganlar atıldı. Katılımcılar Tandoğan Köprüsü'nün altında yeniden bir polis aramasından geçirildi. EMEP kortejinde sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto eden pankart ve dövizlerin taşındığı da gözlendi.
Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından kortej Tandoğan Meydanı'na ulaştı. Sivas şehitlerinin tek tek isimlerinin okunması ve hep bir ağızdan "Yaşıyor" şeklinde haykırılması ve bir dakikalık saygı duruşu ile ile miting başladı.
Emperyalizme karşı
Burada bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Necati Yılmaz, Gazi'nin, Çorum'un, Sivas'ın, Maraş'ın, Malatya'nın, 15-16 Haziran'ın, 1977 1 Mayıs'ının, Güçlükonak katliamının unutulmamasını istedi. "Bizler demokrasi, laiklik, barış ve kardeşlik istiyoruz" sözleriyle konuşmaya başlayan Yılmaz, "Hangi inançtan, kimlikten ve kültürden olursa olsun halkımızın birbiriyle sorunu yoktur. Bu topraklarda yıllardır kardeşçe bir arada yaşamasını bilmişlerdir. Emperyalizme karşı beraber dövüşmüşlerdir" dedi. Hür türlü ırkçılığa, inkârcılığa ve ayrımcılığa inat, evde, sokakta, işyerinde, şehirde, ülkede barış ve kardeşliği yaşatmak zorunda olduklarını ifade eden Yılmaz, devletin her kurumunun ırkçı, gerici ve çete kuşatmasından arındırılmasını istedi. Yılmaz'ın konuşması "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile karşılandı.
Sivas şehitlerinin aileleri adına bir konuşma yapan Sadık Metin ise, Sivas olaylarına seyirci kalan parlamentoyu lanetlediklerini söyledi. Sivas'ta, Maraş'ta ve Gazi'de katladilen insanları yaşatacaklarını ifade eden Metin, tüm duyarlı insanlar olarak çağdaş laik Türkiye için mücadele edeceklerini söyledi. Miting, Ferhat Tunç'un türküleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
Bezirci ve Çimen'in mezarında anma
Sivas katliamında hayatını kaybeden Araştırmacı Yazar Asım Bezirci ve Halk Ozanı Nesim Çimen mezarları başında anıldı. Dün saat 11.00'de Asım Bezirci'nin Zincirlikuyu'daki mezarı başında yapılan anmaya çeşitli kitle örgütleri ve siyasi partilerden yaklaşık 500 kişi katıldı.
Mezarlık girişinden, "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta, çözüm faşizme karşı savaşta", "Sivas'ın katili Susurluk devleti" sloganları atarak yürüyen grup burada bir basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına Hikmet Yıldırım tarafından yapılan konuşmada Sivas yangınının özelleştirmelerle, işisizlikle, yoksullukla, açlıkla devam ettiği dile getirildi. Anmada, Sivas Kültür ve Dayanışma Derneği, Tüm Tokatlılar Derneği, Sev-Der, Divriği Kültür Derneği, Gürün Yardımlaşma Derneği, Ulaş Kültür Derneği,Kayy-Der ve Halkevleri adına konuşmalar yapıldı. Açıklama BEKSAV adına yapılan konuşmayla sona erdi. Daha sonra katılımcılar, alkış ve sloganlarla Bezirci'nin mezarına yürüdü. Burada Sivas şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Refika Bezirci'nin konuşmasından sonra Türkiye Yazarlar Sendikası adına Oya Araslı ve Mustafa Tül birer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra Kültür Merkezleri Platformu tarafından yapılan müzik dinletisiyle anma sona erdi.
Birlik çağrısı
Halk Ozanı Nesimi Çimen de Karacaahmet Mezarlığı'nda anıldı. Anmaya Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen, Edip Akbayram, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaşı Veli Vakfı, Halkevleri ve çeşitli siyasi partiler katıldı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı anma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Saygı duruşundan sonra yapılan basın açıklamasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Muammer Suçlu'dan sonra konuşan Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen, tüm demokrasi güçlerini birliğe çağırdı. Hacı Bektaşı Veli Vakfı Başkanı İsmail Saçlı'nın konuşmasının ardından anma sloganlarla sona erdi.
Karanfillerle anıldılar
Adana'da 2 Temmuz anma etkinlikleri için İHD, EMEP, HADEP, ÖDP, KESK, Halkevi, Emekli-Sen, Tuncelililer Derneği, Medya-Sen ve PSAKD'den oluşan tertip komitesi Adana Sanatçı Parkı'nda karanfil bırakma eylemi yaptı. Saat 12.30'da Sanatçı Parkı'nda toplanan kitle "Sivas'ın hesabı sorulucak" sloganı atarak,Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Abidin Dino, Orhan Kemal anısına yapılan heykelin önüne karanfil bıraktı. Tertip Komitesi adına Rıza Aydın kitleye hitaben kısa bir konuşma yapıp saygı duruşuna çağırdı.
Yaklaşık 100 kişilik kitle saygı duruşundan sonra "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı. Bu arada polis, Rıza Aydın'ı gösteri izinsiz yapılıyor diye gözaltına almak istedi. Kitle tepki gösterdi hep bir ağızdan "Baskılar bizi yıdıramaz" sloganını attı. Sessizce dağılan kitleye polis sokak aralarında müdahale etti. Herhangi bir gözaltı olmadığı öğrenildi. Karanfil bırakma eylemine,TÜMTİS Adana Şube Başkanı Erol Dolaşır, Mali Sekreter Halil Çekin, KESK Dönem Sözcüsü BTS Adana Şube Başkanı Necat Okyay, Enerji Yapı Yol-Sen Adana Şube Başkanı İlyas Turan, Eğitim-Sen Şube Başkanı ve yöneticileri, Emek Gençliği ve Tertip Komitesi'nde yer alan örgütlerin üye ve yöneticileri katıldı.
'Sivas'ın ateşi hâlâ yanıyor'
Eskişehir Demokrasi Platformu, Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Sivas'ın ateşi hâlâ yanıyor" sloganının atıldığı basın açıklamasında Sivas kıyımının salt bir gericilik ve din sömürüsü olarak görmemek gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Sivas'ta kıyıma uğrayan kültür ve sanattır, aydınlanmadır, laikliktir, insan haklarıdır, demokrasidir. Sivas kıyımı insanlığın yüzkarasıdır" denildi. Öte yandan Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı heyeti de, Eskişehir Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.
Zonguldak Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende de Zonguldak Baro Başkanı ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yaman Ayönger bir konuşma yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Karpuz bu yıl da tarlada kaldı

SONRAKİ HABER

Askeri çete davasında çete itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...