02 Temmuz 1999 21:00

Meksika'da büyük boykot devam ediyor

Okul harçlarına karşı boykot başlatan Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi öğrencileri, asıl sorunlarının devletin eğitime bakışı olduğunu vurguluyor.

Paylaş
Meksika'da büyük boykot devam ediyor
Latin Amerika'nın en büyük üniversitesi olan Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM)'ndeki dev öğrenci boykotu devam ediyor. Medya yorumcuları "Bu eylem bitmez" derken, 10 haftadır üniversite binalarını işgal eden öğrenciler, taleplerinde kararlı.
'Asıl sorun harç değil'
Paralı eğitimin resmen başlatılarak 145 dolarlık bir yıllık öğrenci harcının uygulamaya konulmasıyla birlikte yayılan boykot, üniversite yönetiminin uygulamayı rafa kaldırmasına rağmen sona ermedi.
Öğrenciler, asıl sorunun harç değil, parasız eğitim, akademik bağımsızlık ve devletin eğitime bakışı olduğunu vurguluyorlar.
Karalama kampanyası
Hükümet ve sermaye ise, öğrencilerin taleplerine karşı medyayı seferber etmiş durumda. Meksika gazetelerinde her gün yayınlanan "haber" ve yorumlarda, "bir avuç solcu öğrencinin ülkeyi esir aldığı" söyleniyor. Ancak halkın çok büyük bir bölümü, öğrencilerin yanında olduklarını çeşitli vesilelerle hissettiriyor.
1968'in hatırlattıkları
Meksika hükümeti öğrenci liderleriyle görüşmeyi sürdürürken, eylemi şiddet yoluyla bastırmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Gözlemciler, bu durumun 1968 yılında 300 öğrencinin askerlerce öldürüldüğü büyük katliamı hatırlatacağını ve öfkenin daha da büyümesine neden olacağını belirtiyorlar.
UNAM, Meksika tarihinde önemli bir yere sahip. Temelleri 16. yüzyılda İspanyol sömürgeciler tarafından atılan üniversite, Meksika devriminin ardından bağımsızlığına kavuşan ülke için hayati öneme sahip kadroları, akademisyenleri ve bürokratları yetiştirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Madımak yangını sönmedi

SONRAKİ HABER

Sermaye 21. yüzyıla hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...