01 Temmuz 1999 21:00

Önce batırdılar şimdi 'ağlıyorlar'

Seçim döneminde trilyonları kaldırımlara döşeyen belediye yöneticileri, şimdi de halka ve çalışanlara ağır faturalar çıkarmaya hazırlanıyorlar.

Paylaş
Önce batırdılar şimdi 'ağlıyorlar'
Bülent Falakaoğlu
Seçim zamanı göz boyamak için 100 trilyonları kaldırımlara akıtan, resmi davet olmaksızın gidilen yurtdışı gezilerini dahi belediye bütçesinden ödeten, belediye gelirlerini har vurup harman savuran belediye başkanları şimdi de kasalarının boş olduğunu söyleyerek işçilere ve halka "acı reçeteler" hazırlıyor. Belediyelerden toplu işten atmaların gittikçe yoğunlaştığı şu günlerde, belediye yönetimleri vergi oranlarını artırmanın işçi ücretlerini taksitli ödemenin, düşük tutmanın hesaplarını yapıyor. Belediye başkanları semt sakinlerinden daha çok para toplamalarını sağlayacak "Yerel Yönetimler Yasası"nın da bir an önce çıkarılmasını istiyor.
Yeni Vergi Yasası'nın, yurttaşların gerçek rayiç bedeli üzerinden vergi ödemesini sağlamak amacıyla Yerel Yönetimlerin Emlak Vergisi oranları binde 4'ten binde 1'e düşürmesi yaklaşık yüzde 52 oranında gelir kaybına neden olduğunu ifade eden belediye yöneticileri, meclisin durumu düzeltmesini istiyor. Konu hakkında görüştüğümüz tüm ilçe belediyeleri, İller Bankası'ndan belediyelere verilen pay, devletin vergi toplayamaması ve enflasyon oranında kaynak aktarmaması nedeniyle belediyelerde sıkıntı yarattığından dem vurdular. Emlak ve Çevre Vergisi'nin, harçların enflasyon oranında artırılarak halka daha yüklü faturaların çıkarılması gerektiğini savundular.
Seçim döneminde trilyonları çarçur eden belediyeler, seçimlerin hemen ardından basın aracılığıyla başlattıkları "Çöpçüler milyarları süpürüyor", "İşçinin aldığı ücret başkanın maaşını katlıyor" şeklindeki asılsız kamuoyunu etkilemeye dönük, faturayı çalışanlara çıkarmayı amaçlayan kampanyalar ve söylemler devam ediyor. Bahçelievler Belediyesi yetkilkilileri "fakirlik edebiyatı" yaparak, meclisin sorunu en kısa sürede çözmemesi halinde ücretlerin ödenemeyeceğini, çöplerin toplanamayacağını ileri sürüyorlar. Belediye çalışanları ise, bu tür açıklamaların bilerek yapıldığını amacın, toplu işten çıkarmaları ve ücret ödemeleri gecikmelerini meşrulaştırmak olduğunu kaydediyorlar.
Genel-İş 3. Bölge Başkanı Zeynel Demirçivi, bu kampanya ve söylemlerin durup dururken çıkarılmağını, hükümetin IMF'nin istikrar programını uygulamak istediğini ve tüm uygulamaların bu programa uyarlanmaya çalışıldığını söyledi. Demirçivi, "Bu program ise işçi ve emekçilere saldırı programıdır. Pratik anlamı ise, ücretlerin dondurulması, işten atmaların gündeme getirilmesi, özelleştirme ve taşeronlaştırmanın giderek yaygınlaştırılması, sosyal güvenliğin tasfiye edilmesidir" dedi.
Halka ve çalışanlara "acı reçeteler" sunmaya hazırlanan belediye başkanları ayrıca, belediyelerin kamu kurumlarına olan borçlarından dolayı İller Bankası'ndaki paylarına konulan hacizlerin kaldırılmasını, Yerel Yönetimler Yasası çıkıncaya kadar borçlarının ertenlenmesini de istiyor.
'Kaldırım vergileri'ne tepki
Seçim zamanında göz boyamak için sağlam kaldırımları söküp yerine sadece Işıklar Holding'in ürettiği kırmızı tuğlaları döşeyen başkanların, bunun bedelini halka fatura etmesi de semt sakinleri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bahçelievler'de çöp ve emlak vergisinin yanında bir de, "kaldırım vergisi" ödemek zorunda bırakılan semt sakinleri elektrik ve telefon hatları yenileme, kanalizasyon vb. nedenlerle defalarca kırılan kaldırımların parasının zaten kendilerinden çıkarıldığını söylerek, "Bize sorulmadan değiştirilen kaldırımın bedelini ödemek istemiyoruz" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Rus uçakları Batı'yı şok etti

SONRAKİ HABER

2000'li yıllara faiz damgasını vuracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...