01 Temmuz 1999 21:00

Sıra Karadağ'da mı?

Kosova dışındaki bölgelerde askeri önlemlerini kaldırmayan Yugoslav ordusu, Karadağ'ın Hırvatistan ile tek bağlantısı olan güneybatı sınırını kapattı.

Paylaş
Sıra Karadağ'da mı?
NATO bombardımanının durmasından sonra savaş halini kaldırmasına karşın, Kosova dışındaki bölgelerde askeri önlemlerini kaldırmayan Yugoslav ordusu, Karadağ'ın Hırvatistan ile tek bağlantısı olan güneybatı sınırını kapattı. Karadağ yönetiminin Belgrad'dan, para birimi, bağımsız dış politika ve ordu taleplerini içeren bir statü değişikliği istemesinden sonra yaşanan bu gelişme, Batı yanlısı Djukanovic hükümetinin federasyondan kopma planlarının Miloseviç tarafından engelleneceği şeklinde yorumlandı. Djukanovic'in statü değişikliği yapılmaması durumunda, bağımsız cumhuriyet için referandum yapacağını açıklamasının ardından ağır silahlarla donatılmış birlikler, Hırvatistan - Karadağ sınırını kontrolleri altına aldılar.
Sınır noktasına barikatlar kuran birliklerin, Karadağ'a giden tüm kamyonları durdurdukları ve Yugoslav pasaportu olmayan hiç kimsenin çıkışına izin vermediği belirtiliyor. Miloseviç yönetiminin bu yeni manevrası, Karadağ üstünde kısmi bir kuşatma olarak değerlendirildi.
Tüm girişler Sırbistan'dan
Belgrad'ın kararına göre, insani yardım malzemeleri de dahil olmak üzere ülkeye gelecek tüm mallar, sadece beş sınır noktasından giriş yapabilecek. Bu noktaların tümü Sırbistan'ın sınır çizgisinde bulunuyor. Karadağ'ın en önemli limanı olan Bar'ın halen açık olduğu belirtilirken, Hırvatistan ile Karadağ arasında en çok kullanılan geçiş rotası üstünde bulunan, sınırın 10 kilometre kadar içindeki Kumbor'da kurulan kontrol noktasından yüzlerce kamyon önceki günden itibaren geri çevrilmeye başlandı.
Karadağ hükümeti şaşkın
Karadağ hükümeti, beklemediği bu olay karşısında tüm yetkililerini alarma geçirerek Belgrad ile bağlantı kurmaya çalışıyor. Karadağ Savunma Bakanı Yardımcısı Abaz Beli Dzafif, Yugoslav ordusunun iki yardım kamyonuna el koyduğunu belirtirken, Karadağ özel polisinin girişimleriyle bölgeye sokulan tankları ve ağır silahların çekildiği, ancak kontrol noktasının kaldırılmadığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

CIA'nın Pinochet günlüğü

SONRAKİ HABER

Rus uçakları Batı'yı şok etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...