30 Haziran 1999 21:00

"İdam, AGİT Zirvesi'ni tehlikeye sokar"

Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasının ardından bu cezanın uygulanıp uygulanmayacağı ve uluslararası alanda doğabilecek sorunlar yoğun bir biçimde tartışılıyor.

Paylaş
AB:'İdam, AGİT Zirvesi'ni tehlikeye sokar'
Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasının ardından bu cezanın uygulanıp uygulanmayacağı, yerine getirilmesi halinde uluslararası platformlarda doğurabileceği sorunlar, diplomatik çevrelerde yoğun bir biçimde tartışılıyor.
Bu çerçevede idam karanının kasıma kadar TBMM'den geçmesi halinde kasım ortasında İstanbul'da yapılacak olan AGİT Zirvesi'ni çok olumsuz etkileyebileceği, zirvenin ertelenmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. ANKA Ajansı'nın görüştüğü AB diplomatları, Öcalan'ın adil bir biçimde yargılanıp yargılanmadığı konusunda AB ülkelerinin hükümetler düzeyinde tam bir görüş birliğinin bulunmadığını belirttiler.
Genelde Abdullah Öcalan'ı yargılayan DGM'nin uygun bir biçimde hareket ettiğinin düşünüldüğünü belirten AB üyesi ülkelerin diplomatları, buna karşın sorgu ve hazırlık döneminde, örneğin Öcalan ile avukatları arasındaki görüşmelere uygulanan sınırlamaların kabul edilemeyeceğini, bu sınırlamaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhinde değerlendirileceğini savundular.
Siyasi karara siyasi tepki
Avrupa Birliği diplomatları; Türk Anayasası'nın idam cezalarına ilişkin son kararın, hukuki değil, politik bir karar olmasına hükmettiğine dikkat çekerek, "Eğer Türk politikacıları, politik bir karar alırlarsa, başka ülkelerden politik tepki ve eleştirilerin gelmesi, karar verecek olan parlamento üzerine politik baskıların yapılması kabul edilmelidir" diye konuştular.
ÖNCEKİ HABER

AİHM, idamı durdurma kararı verebilir

SONRAKİ HABER

Emeklilikten sonra sağlık da hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...