30 Haziran 1999 21:00

Uslu: 'Eylem takvimi çıkaracağız'

Hak-İş Genel, bugün öğle saatlerinde Türk-İş ve DİSK Genel Başkanları ile Ankara'da bir araya gelerek, sosyal güvenlik yasa tasarısını değerlendireceklerini söyledi.

Paylaş
Uslu: 'Eylem takvimi çıkaracağız'
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bugün öğle saatlerinde Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay ile Ankara'da bir araya gelerek, sosyal güvenlik yasa tasarısını değerlendireceklerini söyledi.
Salim Uslu, gazetemize yaptığı açıklamada, toplantının aslında dün yapılacağını, ancak başkanlardan birisinin hastasının olması nedeniyle toplantının bugüne ertelendiğini belirtti. Hak-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri ile dün bir toplantı yaptıklarını ifade eden Uslu, "Toplantıda sosyal güvenlik yasa tasarısını ve Ekonomik ve Sosyal Konsey'e ilişkin tavrımızı değerlendirdik. Önümüzdeki süreçteki gelişmeleri yakından izleyerek bir eylem, etkinlik takvimini ortaya koyacağız" dedi. Sosyal güvenlik yasa tasarısını olumsuz olarak değerlendiren Salim Uslu, tasarıyı olumlu görmek için insanın iyimser olması ve Türkiye gerçeklerini bilmesi gerektiğini, bu tasarının, hem SSK'nın sorunlarını çözmeyeceğini, sosyal güvenlik reformu iddiasını karşılamayacağını hem de pratiğinin olmayacağını kaydetti.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ise, dünkü toplantının ertelenme gerekçesini "Bir arkadaşımız yoktu" şeklinde açıkladı. Meral, sosyal güvenlik yasa tasarısına ilişkin eylemlerin bugün yapılacak toplantıdan sonra netleşeceğini belirtti.
İşçiler 'mücadele' diyor
İşçi konfederasyonları sosyal güvenliğin tasfiyesine karşı alacakları tutumu açıklamak için ESK toplantısını beklerken, işçiler ve sendikaları, saldırılara karşı "acil olarak eyleme geçilmesi" çağrısı yapıyor.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, SSK'nın tasfiyesi, özelleştirmeler, uluslararası tahkim gibi saldırıların, sadece işçileri ilgilendirmediğini bütün bir halkın bugününü ve geleceğini ipotek altına aldığını belirterek, "Ülkemizin bağımsızlığını savunacağız" dedi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK'in saldırılara karşı bir program etrafında bir araya gelmeleri; tüm emek ve demokrasi güçlerine acil eylem çağrısı yapmaları gerektiği ifade edildi.
"Görevlerini layıkıyla yerine getirmeleri için konfederasyon yönetimlerini bir kere daha uyarıyoruz" denilen açıklamada, kitle örgütleri ve siyasi partilere de bu birliğin oluşmasına güç vermesi çağrısı yapıldı. Şubeler Platformu'nun imza kampanyalarından basın açıklamalarına, mitinglerden üretimi durdurmaya kadar her türlü yolla tepkisini ortaya koyacağı bildirilen açıklamada,"Tüm işçi ve emekçi kardeşlerimiz bu zorlu mücadeleye hazırlanmalıdır" denildi.
'Tepkimizi göstereceğiz'
Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanlar Kurulu da, IMF dayatması mezarda emeklilik formüllerinden vazgeçilmesini istedi. BMS Başkanlar Kurulu, 29 Haziran'da İstanbul'da yaptığı toplantının sonuçlarını açıkladı. Sosyal güvenlik sisteminin sadece emeklilik yaşının yükseltilmesi ile çözümlenemeyeceği belirtilen açıklamada, "Sosyal devlet işlevlerinin ortadan kaldırılmasını, sosyal güvenliğin içeriğinin boşaltılmasını ve kurumlarının karşılıksız para toplama işlevine çekilmesini emekçiler asla kabul etmeyecektir" denildi. Sosyal güvenlik reformunun işsizlik sigortası ve işgüvencesi yasalarından bağımsız ele alınamayacağı vurgulanan açıklamada, sosyal güvenliğin tasfiyesi, özelleştirme, uluslararası tahkim gibi saldırılara karşı çeşitli biçimlerde tepki gösterileceği dile getirildi.
'Mezarda emekliliğe hayır'
Banka Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Genel Başkanı Turgut Yılmaz, tasarıyı kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Emekçileri bu kadar hiçe sayan, uygulamalarıyla insani değerleri göz ardı eden siyasal iktidar, bu kez milyonlarca insanın isyanını göğüslemeye hazır olmalıdır" dedi. Kararlarını açıklayan Genel-İş Sendikası İstanbul 6 No'lu Şube Temsilciler Kurulu, tüm antidemokratik yasalar ve uygulamalarla ne pahasına olursa olsun mücadele edileceğini bildirdi.
Genel-İş üyesi işçiler de, "Mezarda emekliliğe hayır" dediler. Tarım-İş Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç da, yazılı bir açıklama yaparak, yasa tasarısının ülke gerçeklerini göz ardı ettiğini belirterek, bu girişime karşı sesiz kalmayacağını ve mücüdele içinde yerini alacağını belirtti. Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi de yaptığı yazılı açıklamada, "Meydan boş değil" diyerek, mezarda emeklilik yasasına izin verilmeyeceğini bildirdi.
IMF emredince...
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, kendilerine iki yılda emekliliği hak gören milletvekillerinin, IMF emredince çalışanlara 65 yaşında fiili emekliliği reva gördüğünü belirtti. Kaya dün yaptığı yazılı açıklamada, SSK konusunun bir paket olarak ele alınmadığını, işsizlik sigortası, işgüvencesi, kayıtdışı ekonomi gibi temel sorunların birlikte değerlendirildiği belirterek; "Ortalama ömür beklentisinin 65 yaş civarında olduğu ülkemizde emeklilik adeta bir istisna haline gelecektir. Ayrıca bu tasarı kabul edilirse kayıtdışı ekonomi ve sigortasız çalıştırma yaygınlaşacaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ekonomide rekor küçülme yaşandı

SONRAKİ HABER

İnkâr çözüm değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa