29 Haziran 1999 21:00

Konfederasyonlar toplanıyor

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları, bugün Ankara'da bir araya gelerek sosyal güvenlik yasa tasarısını değerlendirecekler.

Paylaş
Konfederasyonlar toplanıyor
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, bugün Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya gelerek, sosyal güvenlik yasa tasarısını değerlendirecekler. Toplantı sonunda ortak bir bildiri hazırlamaları beklenen konfederasyon başkanları, tasarının çalışanlar açısından çok ağır koşullar taşıdığını dile getirdiler.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, sosyal güvenlik reformunun sadece emeklilik yaşının yükseltilmesi ile gerçekleştirilmesinin doğru olmadığını, taslakta yer alan emeklilik yaşı ile prim ödeme gün sayısının çok yüksek olduğunu söyledi. Meral, yasa taslağının IMF'yi tatmin için hazırlandığını belirterek, "Bu taslak bir deprem. Taslak hayata geçerse, sadece 250 bin işçi emekli olabilecek. Geriye kalanların emeklilik hakları ellerinden alınmış olacak. Sırf IMF'yi tatmin etmek için hazırlanan yasa taslağının hükümetle yapacağımız görüşmeler sonrasında değiştirileceğine inanıyoruz" diye konuştu.
'Kayıtdışı çalışmayı artıracak'
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, bakanlık tarafından hazırlanan yasa taslağının çalışanlar açısından çok ağır koşullar içerdiğine dikkat çekerek, özellikle 62 emeklilik yaşı ve 10 bin 800 olan prim ödeme gün sayısının yüksek olduğunu kaydetti. Emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkmadıklarını, ancak bu yaşın ilgili sosyal taraflar arasında uzlaşma sağlandığı gibi 50-55 olması gerektiğini söyleyen Uslu, sosyal güvenlik reformunda işgüvencesi ve işsizlik sigortasının asıl olması gerektiğini belirtti.
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak ise yasa taslağında öngörülen 62 emeklilik yaşı ve 10 bin 800 prim ödeme gün sayısının, kaçak işçi çalıştırmayı artıracağını belirterek, hiç kimsenin bilfiil 30 yıl çalışarak emekli olamayacağını bildirdi. Taslak hazırlanırken daha önceki hükümetler döneminde ilgili sosyal taraflar arasında uzlaşmaya varılan 50-55 yaşın dikkate alınmadığını vurgulayan Tokmak, "Yasa taslağı aslında emeklilik yaşını 65'e çekmektedir. 10 bin 800 olarak öngörülen prim ödeme gün sayısı fiilen 30 yıla tekabül etmektedir. Bu koşulları insanların yerine getirmesi çok zordur" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kimse emekli olamayacak

SONRAKİ HABER

Okuyan'dan ikna turları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa