28 Haziran 1999 21:00

Yeni rant kapısı: memurluk sınavı

Devlet memurluğu sınavı yaklaşırken, memur adayları üzerinden yeni rant kapısı açıldı. Bu sinavla beraber birçok dershane ve şirket, hazırlık kursları başlattı.

Paylaş
Yeni rant kapısı: memurluk sınavı
Julide Kalıç
Başbakan Bülent Ecevit'in, "MHP'nin devlet kurumlarında kadrolaşmasını dizginlemek" bahanesiyle uygulamaya koyduğu memur alım sınavlarının merkezileştirilmesi rant kapılarına bir yenisini ekledi. Bir sınavlar sirki olan Türkiye'de, sınava hazırlık için açılan özel dershaneler ise bu yeni duruma ayak uydurmakta geç kalmadı. İşsizsizliğin çığ gibi büyüdüğü bir ortamda, milyonlarca insan devlet kapısında işe girme umuduyla 17 Ekim 1999 tarihinde yapılacak "devlet memuru sınavları" için birbiriyle yarışacak.
Hükümet ortakları DSP ve MHP arasında göreceli bir krize de yol açan merkezi sistemli memur alım sınavları için başvurular, 5 Temmuz gününe kadar sürecek. Sınav, 17 Ekim 1999 tarihinde ÖSYM tarafından yapılacak. Sınavı kazanmış sayılmak için en az 70 puan almak gerekiyor. En yüksek puanı alanlar ise kurumların ihtiyacına ve şartlarına göre yeniden bir mülakattan geçerek memur olma hakkını kazanacak.
Türkiye'de ilk defa uygulanacak merkezi sınav sistemi nedeniyle birçok dershane ve yeni şirket, devlet memuru sınavlarına hazırlık kursları başlattı. Merkezi sınav uygulamasını fırsat bilen birçok dershane ve şirket harekete geçerek milyonlarca lira karşılığında memur adaylarını yeni bir rekabate soyundurdu. Memur adayları sınavı kazanabilmek için trilyonlarca para karşılığında dershanelere giderek sınav maratonuna hazırlanacak. Milyonlarca işsiz insan bu yarışta başarılı olmak için ellerindeki-avuçlarındaki paraları iş bulma umuduyla bu kurslara verecek.
Dershanelere gün doğdu
Birçok dershane ve sırf bu merkezi sistemli sınav sisteminin getirdiği fırsatı değerlendirerek yeni kurulan şirketler, devlet memuru sınavlarına 3 aylık hazırlık seminerleri düzenliyorlar. Dersleri Devlet Personel Daire Başkanlığı'nın vermiş olduğu içeriğe göre hazırlayan bu kuruluşlar, Türkçe, matematik, coğrafya, inkılap tarihi ve Türk medeniyetleri tarihi konularında dersler verecek.
Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM), bu yeni şirketlerden sadece biri. Seminerlere katılacak adaylara iki ayrı program uygulayan MEGEM, 156 saatlik 13 hafta ya da 117 saatlik 13 haftalık seminerler düzenlemiş. Bu seminerlerden yararlanmak isteyen adaylar 156 saatlik seminer için 125 milyon, 117 saatlik seminer için ise 90 milyon lirayı gözden çıkarmak zorunda. Bu fiyatlar ise kursun peşin fiyatları. Taksitli ödemelerde fiyat da artıyor.
Sınavları kazanmak için yüksek puan almanın işe girmede önemli olduğuna dikkat çeken bu kuruluşlar, ülkedeki durumu da hatırlatarak, iş arayan kişi sayısının hızla arttığını, iş olanaklarının ise aynı hızla artmadığının altını çiziyorlar.Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı ise, devlet memurluğu sınavına hazırlık kursu açmak içindershanelerin ve özel şirketlerin başvuruda bulunmadığını, kursların izinsiz olduğunu ve bu kuruluşlar hakkında yasal işlem başlatacağını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

EGO'da soygun davasına başlandı

SONRAKİ HABER

1249 kişi işsiz kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa