28 Haziran 1999 21:00

Öcalan davasında karar günü

PKK lideri Öcalan'ın 31 Mayıs'ta başlayan davasının karar duruşması bugün. Öcalan, DGM savcısının idam istemine karşılık, idamının sorunu büyüteceğini belirtmişti.

Paylaş
Öcalan davasında karar günü
PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın yargılandığı davada, Ankara 2 No'lu DGM'nin, kararı bugün açıklaması bekleniyor.
İmralı Adası'nda 31 Mayıs 1999 Pazartesi günü saat 10.00'da başlayan davanın 9. duruşması bugün yapılacak. Müdahiller, müdahil avukatları, izleyiciler, yerli ve yabancı basın mensupları, sanık avukatları ve sanık yakınları salona alınacaklar. Mahkeme heyeti ve savcıların da kürsüdeki yerlerini almalarının ardından, Öcalan cam kafesteki yerine getirilecek.
Daha sonra, duruşmaya katılan müdahiller, müdahil avukatları ve sanık avukatlarının isimleri tutanağa geçirilecek. Bunun ardından Ankara 2 No'lu DGM Başkanı Turgut Okyay, Öcalan'a Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun ilgili hükmü gereği "son sözünü" soracak. Son söz, bir cümle olabileceği gibi daha fazla da sürebiliyor. Sanık Öcalan'ın sön sözünün ardından mahkeme heyeti, kararını bildirmek için müzakereye çekilecek. Dava dosyasını 25 Haziran Cuma gününden itibaren inceleyen mahkeme heyeti, son değerlendirmesini yaptıktan sonra tarihi kararını kısa gerekçesiyle açıklayacak. Ankara 3 No'lu DGM, gerekçeli kararı ise daha sonra bildirecek.
Savcının esas hakkındaki mütalaasında TCK'nın 125. maddesinden idam talebinde bulunduğu davada, Öcalan esas hakkındaki savunmasını 23 Haziran 1999 günkü 7. duruşmada yaptı.
Öcalan, 1920'leri hatırlattı
Esas hakkındaki savunmasında, Kürtlere dilde sağlanacak serbestlik ile 1920'lerde kurulan birlikteliğin bugün de gerçekleşebileceğini belirten Öcalan, "Bu bizi büyük devlet olmaya götürecektir" dedi. Mahkeme heyetine sunduğu 23 sayfalık savunmada PKK'yi, bireysel terör örgütü boyutuna indirgemenin yanlış sonuçlar doğuracağını belirten Öcalan; PKK'nin düşünce ve eylem olarak yasalar açısından ne kadar sorumlu tutulsa da, 'dayandığı toplumsal zemin, içindekilerin kişisel özellikleri, direniş tarzı ve uygulanan baskı biçimlerinin de' sorumlulukta önemli pay sahibi olduğunu ifade etti. Öcalan, esas hakkındaki mütalaaya verdiği cevabında, İmralı'nın yeni bir sürecin başlangıcı olabileceğini de savunarak, davanın iyi değerlendirilmesi halinde çatışma ortamının geride bırakılacağını kaydetti. Öcalan, sorunlarının çözüm yolunun 'demokratik sistemin geliştirilmesinden' geçtiğini belirtti ve mahkeme heyeti tarafından suçlu bulunsa dahi, "Tarihi, ahlaki ve siyasal açıdan beraatimin kesin olduğuna inanıyorum" dedi.
Avukatlar: İtalya'ya 'idam yok' denilmişti
Bir sonraki gün gerçekleşen 8. duruşmada ise, Öcalan'ın avukatları 350 sayfalık esas hakkındaki savunmalarını mahkeme heyetine sundu. Avukatlar söz konusu mahkemede bu savunmalarını özetleyerek okudular. Kürt sorununun çözümüne yönelik adımların atılmasını isteyen avukatlar, Öcalan'ın vatana ihanetten değil, örgüt kurucusu olmayı gerektiren TCK'nın 1681. maddesinden yargılanmasını talep etti. Ölüm cezasının dünyada istisna olarak varlığını sürdürdüğünü belirten avukatlar, Öcalan'ın İtalya'dan iadesini isteyen Türkiye'nin, 1984'ten itibaren idam cezasının uygulanmadığını belirttiğini kaydettiler ve bu hususun da bu davada yerine getirilmesini istediler. Esas hakkındaki savunmanın vurgusu, "Adalet, barışa ve demokratikleşmeye hizmet etmelidir" şeklindeydi.Duruşmayı bugüne erteleyen mahkeme heyeti, Öcalan'ın son olarak söz alabileceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Konfederasyonlara mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Toplu sefalet alanı: Evka 7

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...