28 Haziran 1999 21:00

Bakan'dan özelleştirme taktikleri

Bakan Yüksel Yalova, Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi için baro başkanı, cumhuriyet başsavcısı ve Gazeteciler Cemiyeti başkanından yardım istediğini belirtti.

Paylaş
Bakan'dan özelleştirme taktikleri
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, özelleştirme hedefini büyüttüklerini söyledi. Yalova, özelleştirmede hedefini, 5 yılda 50 milyar dolar olarak açıkladı. Yalova, Mersin Limanı'nın özelleştirilmesiyle ilgili olarak, baro başkanı, cumhuriyet başsavcısı ve Gazeteciler Cemiyeti başkanından yardım istediğini belirtti. Özelleştirmede esas olanın, kamu vicdanı olduğunu savunan Devlet Bakanı Yalova, "Kamu vicdanı, meşruiyet tartışmaları yaratacak soru işaretleriyle doluysa, o işin başarıya ulaşma şansı yok" diye konuştu.
İskenderun Demir Çelik (İSDEMİR)'in özelleştirilmesine de değinen Yalova, burayı 1 liraya bile özelleştirebileceğini belirterek, ancak alacak kuruluşun, yassı ürün açığını kapatmak için 500-600 milyon dolarlık yatırım yapmasının şart olduğunu belirtti.
Özelleştirmede şimdiye kadar kuruluşların, belirlenen fiyatın üzerinde bir fiyattan satıldığında kâr olarak görüldüğünü iddia eden Yalova, verilen paranın ödenebilir olmaması durumunda, bunun kâr olmayacağını, başka unsurlara da bakmak gerektiğini savundu. Özelleştirmenin, ekonomistlere bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olduğunu söyleyen Yalova, bunun aynı zamanda bir hukuk ve sosyoloji işi olduğunu belirtti.Bakan Yalova, özelleştirme hedefini ise "Kendisine engel olunmaması durumunda, 5 yılda 50 milyar dolar" olarak açıkladı. İşin kriterlerinden, psikolojik unsurun bugüne kadar kaale alınmadığını ifade eden Yalova, "Kamu vicdanı hassastır" diye konuştu.
Uluslararası tahkim konusuna da değinen Yalova, bunun özelleştirmeye etkisi olmadığını savunarak, sadece yabancıların endişelerini gidermek üzere bir Anayasa değişikliğine gidildiğini iddia etti. Özelleştirmenin başarıya ulaşmasının en büyük koşullarından birinin Anayasa Mahkemesi olduğunu ifade eden Yalova, toplumda, "Anayasa Mahkemesi üyelerinin, özelleştirmenin önündeki en büyük engel" gibi algılandığını, oysa hiç de böyle olmadığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'Büyük bir satışla karşı karşıyayız'

SONRAKİ HABER

Gülbirlikte sözleşme imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...