26 Haziran 1999 21:00

'Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz'

Konak Belediyesi'ne bağlı taşeron firma Baltacıoğlu'nda çalışan 450 temizlik işçisi, 3 aylık ücretlerini alamıyor. İşçilerin çalıştıkları sürede sosyal hakları da ödenmemiş.

Paylaş
'Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz'
Sinan Sarısaltık
Konak Belediyesi'ne bağlı Baltacıoğlu Temizlik Firması'da çalışan işçiler, 3 üç aylık ücretlerini alamıyor. Şu anda belediyenin temizlik işleriyle ilgili son ihaleyi kazanan Konbel Turizm Şirketi'nde çalışmaya başlayan işçiler, tazminatlarını da alamadılar.
Seçimlerden sonra ayda 72 milyon lira olan ücretlerini almadıklarını, artık yemek parası bile bulamadıklarını söyleyen temizlik işçileri, çalışma koşullarını "Emeğimizin karşılığını alabilmek için namusumuzla çalıştık, hırsızlık, yolsuzluk yapmadık, çoluk çocuğumuzun rızkını çıkarmaya çalıştık. Ama eskiden kendisine solcuyum diyen bu kişiler bize bunu çok görüyor. Bir gün bile izin kullanmadık, bayram izinlerini hafta sonu tatillerine sayıyorlar. Altı aydır zorunlu tasarruf paralarımız ödenmiyor. İşe gelmeyen işçilerin iki günlük yevmiyesi kesiliyor. Yemek ve yol paralarını kendi cebimizden karşılıyoruz. Bunlar bizim kanımızı emdiler" diye anlattılar. Sık sık işe girdi-çıktı yapılarak tazminat haklarının yok edilmeye çalışıldığını belirten işçiler, sigorta primlerinin de eksik yatırıldığını söyleyerek, "Biz sokakların pisliklerini temizlerken patronlar balık lokantalarında bizim emeğimizle keyif yapıyorlar. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" dediler.
İşçiler, şu anda bütün işçilerin belediyeye bağlı Konbel Turizm Sanayi AŞ'ye geçtiklerini, Baltacıoğlu Temizlik Şirketi'nden ücretlerini ve tazminatlarını alamadıklarını, işe geçen sene giren işçilerin ise işten atıldıklarını söylediler. Konbel firmasının ise 'Japon modeli' adını verdikleri yeni yapılanma amacıyla kadroları değiştirmek istediğini belirten işçiler, eskiden hırsızlık gibi nedenlerle işten atılmış insanların yeni firma tarafından başa getirilmesinin yeniliğin ne şekilde olacağını gösterdiğini ifade ettiler. İşçiler, çalışma saatleri, izin günleri gibi koşullarının yeni firmada da aynı olacağını, fakat 120 milyon civarında ücret verileceği duyumunu aldıklarını belirttiler.
Emeğimizi seçimlerde harcadılar
"Bizim muhatabımız belediye değildir, Fahrettin Demir'dir" diyen işçiler, Baltacığlu Temizlik Şirketi'nin eski ortaklarından Fahrettin Demir'i suçladılar. İşçiler, Demir'in CHP'den milletvekili adayı olabilmek için seçimlerden önce şirket ortaklığından ayrıldığını, ancak ortaklığın kâğıt üzerinde olmasa bile devam ettiğini söylediler. Demir'in seçim öncesinde 60 milyar liraya yakın parayı, hediyeler dağıtarak ve lüks lokantalarda yediğini, bu paranın kendi emeklerinden çalındığını söyleyen işçiler, "Hani emekti başımızın tacı" diye sordular.
İşveren görüşmeden kaçıyor
Konuyla ilgili olarak Osman Baltacıoğlu ile görüşme talebimiz, Batacıoğlu'nun İzmir dışında olduğu gerekçesiyle sürekli reddedildi. Osman Baltacıoğlu ile bu temizlik şirketi üzerinde şu anda hiçbir ortaklığının olmadığını söyleyen Fahrettin Demir ise, işçilerin alacaklarının ödenmemesinde Baltacıoğlu'nun suçunun olmadığını savunarak, Konak Belediyesi'nin yeni başkanı Erdal İzgi'nin firmaya 2 aydır hak ediş parasını ödemediğini belirtti.
İşçiler ise Erdal İzgi'nin şirkete 40 milyara yakın para verdiğini, fakat şirketin bu paraları işçilere dağıtmayacağını söylediğini kaydederek, "Biz belediyeye değil Baltacıoğlu'na çalıştık" dediler. Temizlik işçileri, haklarını istedikleri zaman işverenin, kendilerine "Ya kapı ya da süpürgenin sapı" şeklinde işten atma tehdidinde bulunduğunu ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

İETT işçileri birlik istedi

SONRAKİ HABER

Öngel hakkında yolsuzluk davası açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...