26 Haziran 1999 21:00

Barolar tahkime karşı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özgen, özelleştirmenin önünü açmak amacıyla gündeme getirilen tahkime karşı çıktıklarını bildirdi.

Paylaş
Barolar tahkime karşı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Eralp Özgen, ülke sorunlarının başında, hâlâ rejim sorununun bulunduğunu söyledi. Özgen, doğal yargıç ilkesine aykırı düştüğü gerekçesiyle DGM'lerin kaldırılması gerektiğini bildirdi. Özgen, Fethullahçılar diye bilinen tarikatın gerçek amacının bilinmesine karşın iktidarda bulunan siyasi parti liderlerinin konuyu hâlâ küçümsediklerini belirterek, "Bu liderlerimize ve tüm milletvekillerine göreve başlarken ettikleri laik cumhuriyete sadakat yeminlerini hatırlatmak isterim" diye konuştu.
Türkiye Barolar Birliği'nde bir araya gelen 60 ilin baro başkanı; yargıyı, mesleklerini ve ülke sorunlarını tartıştılar. Toplantının başında konuşan TBB Başkanı Özgen, "Yargının en önde gelen sorunu yargı bağımsızlığının hâlâ tam olarak sağlanamamış olmasıdır" dedi. Özgen, yargı bağımsızlığının tam olarak sağlanabilmesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na Cumhurbaşkanı'nın üye atama yetkisinin kaldırılmasını, kurumların üyelerini doğrudan seçebilmesini ve HSYK'da adalet bakanı ve müsteşarının yer almaması gerektiğini söyledi. HSYK'nın kendi personel başkanlığı ve teftiş kurulunun oluşturulmasını isteyen Eralp Özgen, yargının bir öğesi olan savunma makamında yer alan avukatlar ve baroların Adalet Bakanlığı vesayetinden kurtarılması gerektiğini bildirdi.
'Yeni avukatlık yasası'
Mahkemelerdeki dava yüklerini anımsatan Özgen, Adalet Bakanlığı bütçesinin mutlaka artırılarak, yeni kadroların alınması ve yeni mahkemelerin kurulması gerektiğini ifade etti. Avukatlık yasa tasarılarının 1995 yılından bu yana kadük olduğunu anımsatan Özgen, yeni ve çağdaş bir yasaya kavuşmayı dilediklerini kaydetti. Uluslararası tahkim konusuna da değinen Özgen, 2 yıl kadar önce konunun ABD büyükelçisinin Adana'da yaptığı konuşmada dile getirdiğini, TBB'nin de Türk yargı yetkisini ortadan kaldıracağı gerekçesiyle buna karşı çıktığını anımsattı.
'İdam kaldırılsın'
Özgen'den sonra konuşan Kayseri Baro Başkanı Avukat Ali Bekarlı, HSYK üyelerine, Genelkurmay'dan gelen talimat uyarınca, önümüzdeki hafta çıkacak kararname ile Kayseri'de 13 hakim ve savcının tayininin çıkartılacağını öne sürdü.
İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da, Öcalan'ın avukatlığından çekilen Ahmet Zeki Okçuluğu'nun barodan kaydının silinmesi için Adalet Bakanlığı'na yapılan başvurunun şekil olarak yanlış olduğunu dile getirdi. Ölüm cezasının da kaldırılması gerektiğini savunan Sayman, İmralı Adası'na gidişte ve dönüşte alınan göz retinası taraması ve doku kayıtlarının yargılamanın ardından mutlaka imha edilmesini istedi. Sayman, aksi takdirde, bunun bir emsal haline geleceğini belirterek, herkesin sürekli kaydının alınacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

PEN'den Odabaşı için kampanya

SONRAKİ HABER

CHP'de değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...