26 Haziran 1999 21:00

Hazine faizi yükseliyor

Hazine'nin iç borçlanma ihalelerinde aylardan beri düşmekte olan ortalama faiz, Haziran'da yeniden tırmanışa geçti.

Paylaş
Hazine faizi yükseliyor
Hazine'nin iç borçlanma ihalelerinde aylardan beri düşmekte olan ortalama faiz, Haziran'da yeniden tırmanışa geçti. Geçen yıl kasım ayında yüzde 145.2'ye kadar çıktıktan sonra azalmaya başlayan ve şubattan sonra gerilemesi hızlanan ortalama faiz, haziranda yüzde 111.7'ye yükseldi.
Hazine haziran ayında, ihalelerden sonra kamu kuruluşlarına ortalama faizden yaptığı satışlar hariç 2.3 katrilyon lira net borçlanmaya gittiği beş ihale gerçekleştirdi. Bu ihalelerdeki faiz yüzde 104.1 ile yüzde 126.51 arasında değişti. ANKA'nın hesaplamalarına göre, net satış tutarına göre ağırlıklı ortalama faiz ise yüzde 111.7 oldu.
Hazine ihalelerinde geçen yıl şubat ayında başlayan ve temmuzda yüzde 76.7 ile dip noktaya inen faiz, daha sonra artmaya başlamış ve kasımda yüzde 145.2'ye ulaşmıştı. Aralık ayında da hemen hemen aynı düzeyde oluşan ortalama faizdeki gerileme, ocak ve şubattaki yüzde 131 ve yüzde 125'lik oranların ardından mart ayında ivme kazanmıştı. Martta yüzde 104'e kadar inen faiz, nisanda yüzde 100.9, mayısta yüzde 100.1 olmuştu.
Aylık ortalama faizin yüzde 100 sınırının altına doğru hareketini sürdürmesi beklenirken, haziranda yeniden bir çıkış başladı. Haziran ayında faizin yeniden yükselişe geçmesinde, bütçe açığının başlangıçta öngörülen 5.5 katrilyon sınırının çok üzerine çıkacağı ve 10 katrilyona yaklaşacağı gerçeği büyük etki yaptı. Bütçe açığının bu düzeye yaklaşacağının anlaşılmasıyla birlikte Hazine'nin borçlanma gereksiniminin artacağını hesaplayan piyasa, faizi yükseltmeye başladı.
Bütçe dışında, ekonomide estirilen olumsuz rüzgârlar da faizi yükselten bir başka etken olarak ortaya çıktı. Bir süre öncesine kadar, yapılacak bir-iki görüşmenin ardından IMF'nin Türkiye'ye yeşil ışık yakarak kaynak sağlayacağı, bunun diğer fonları harekete geçireceği, bu gelişmeler sonucu da faizlerin hızla gerileyeceği umulurken, IMF desteğinin sanıldığı kadar kolay gerçekleşmeyeceğinin ortaya çıkmasıyla faiz düşüşü durduğu gibi, tersine bir hareket başladı.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş hükümete 10 isteğini sundu

SONRAKİ HABER

Emekçilerin tepkisi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...