25 Haziran 1999 21:00

İçişleri Bakanlığı'na Veli Küçük sorusu

Çetelerle Mücadele Hareketi Avukatları, İçişleri Bakanlığı'na, adı Susurluk olayına karışan Tuğgeneral Veli Küçük hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

Paylaş
İçişleri Bakanlığı'na Veli Küçük sorusu
Bülent Kılıç
İzmir Barosu'na kayıtlı avukatların oluşturduğu Çetelerle Mücadele Hareketi Avukatları, Susurluk olayında adı sıkça geçen Tuğgeneral Veli Küçük ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Avukatlar, Küçük hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını, açılmışsa mahiyetinin ve sonuçlarını açıklanmasını, açılmamışsa da soruşturma açılmasını istediler.
Çetelerle Mücadele Hareketi Avukatları (ÇMHA)'ndan Andaç Şükrü Zaloğlu, Cemal Doğan, Ahmet Yıldırım, Noyan Özkan, Murat Dinçer, Arif Ali Canan ve Senih Özay, İçişleri Bakanlığı'na Tuğgeneral Veli Küçük hakkında yapılan işlemler konusunda bir başvuru yaptı. Başvuruda, Susurluk olayı ile ilgili hatırlatmalar yapılarak, Tuğgenerel Veli Küçük'ün bağlantıları yeniden gündeme getirildi. ÇMHA'nın kamu yöneticilerinin çeteleşmeye karşı aldığı önlemlerin ve yaptırımların yeterli ve etkin olup olmadığını araştırma, "hukukun üstünlüğü"nü kabul etmeyen, kamu yöneticilerini ve işbirlikçilerini izleyerek, gerekli hukuksal müdahalede bulunma kararı aldığını bildiren avukatlar, başvurularında "Bu düşünceyle, ÇMHA Grubu, Tuğgeneral Veli Küçük hakkındaki iddialarla ilgili olarak adli veya idari soruşturma açılıp açılmadığı konusunu gündemine alarak, bu konuda veri toplamaya başlamış ve bu arada sayın Bakanlığınıza başvurma kararı almıştır" dediler.
İddialar yalanlanmadı
Başvuruda, Veli Küçük hakkındaki iddiaları da özetleyen avukatlar, Küçük'ün Kocaeli Jandarma Alay Komutanı iken Abdullah Çatlı ile defalarca cep telefonu ile görüştüğünün iddia edildiğini ve bu iddianın bugüne kadar yalanlanmadığını kaydettiler. Küçük'ün öldürülen Kumarhaneciler Kralı Ömer Lütfü Topal'ın ortağı ve halen Susurluk davasında yargılanmakta olan uyuşturucu sanığı Sami Hoştan ile de 34 kez görüştüğünün Susurluk Raporu'nda tespit edildiğini kaydeden ÇMHA Grubu, Veli Küçük'ün Susurluk kazası sonrası Balıkesir Emniyet Müdürü Nihat Camadan'ı arayıp, "Ölen adam Çatlı, Sami Hoştan geliyor, cenazesini ona verin" dediği yönündeki iddianın da yalanlanmadığını belirttiler.
Oğuz'un iddiaları dilekçede
Yüksekova Çetesi davasında tanık astsubay Hüseyin Oğuz'un da Veli Küçük'ün çetelerle bağlantılarını dile getirdiğini aktaran avukatlar, "Yeşil" adıyla tanınan Mahmut Yıldırım'ın Veli Küçük'ün adamı olduğu ve Küçük'ün Kocaeli İl Jandarma Komutanı olduğu dönemde bölgede faili meçhul cinayetlerin sayısında artış yaşandığı, tetikçi Doğan Erşahin'in yakalandıktan sonra rüşvet karşılığı serbest bırakıldığı iddialarının da Hüseyin Oğuz tarafından dile getirildiğini hatırlattılar.
Ersever cinayeti hatırlatıldı
Cem Ersever'in birlikte çalıştığı Şerif Tokgöz adlı kişinin de, Ersever'in Küçük ile ters düştüğü için öldürülmüş olabileceğini söylediği dile getirilen başvuruda, Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş'ın Susurluk Raporu'ndan şu alıntı yapıldı: "... Afganistan ve İran üzerinden yurda giren ve Adapazarı-Bolu-İstanbul üçgeninde işlendikten sonra mamul olarak Avrupa'ya gönderilen uyuşturucu trafiğinde, geçiş noktası olan Kocaeli'de çetelerin ortaya çıkışı, ayrıca Jandarma Alay Komutanı Veli Küçük, Emniyet Müdürü Nihat Camadan ve Affan Keçeci'nin adlarının çeşitli olaylara karıştırılmış olması spekülasyonları artırmış, bölgenin şeyten üçgeni olarak adlandırılmasına sebep olmuştur."
Soruşturma açılması istendi
Tuğgenerel Veli Küçük hakkındaki diğer iddiaların da hatırlatıldığı başvurunun sonuç ve istem bölümünde ise, Küçük hakkındaki iddialarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın adli ve idari soruşturma açıp açmadığı soruldu. Veli Küçük hakkında bir soruşturma yapılmışsa, soruşturmanın mahiyeti, hangi yasalar ve yöntemler çerçevesinde yapıldığı, soruşturmanın sonuçları hakkında bilgi verilmesi istenen ÇMHA başvurusunda, "Şayet ilgili hakkında soruşturma açılmamışsa, yukarıda iddialarla ilgili olarak adli ve idari soruşturma açılmasını, 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair yasanın 7. maddesi gereğinde, dilekçemiz üzerine yapılan işlemlerin tarafımıza bildirilmesini dileriz" denildi.
Genelkurmay'a dava
İzmir Barosu'na kayıtlı bir grup avukatın oluşturduğu Çetelerle Mücadele Hareketi Avukatları, daha önce de, Veli Küçük hakkındaki iddiaları gündeme getirmişti. Avukatlar, 27 Mayıs 1999 tarihinde Tuğgeneral Veli Küçük hakkındaki iddiaları yanıtlamayarak, zımmen reddeden Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hakkında da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'inde dava açmışlar ve hukuka aykırı işlemlerin iptalini ve Küçük hakkında soruşturma başlatılmasını istemişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Tiyatro sahnesine düşkün kurukafa!

SONRAKİ HABER

CHP'de hesaplaşma günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...