25 Haziran 1999 21:00

Emekçiler insanca yaşam için alanlarda

Kamu emekçileri, hükümet tarafından belirlenmeye çalışılan yetersiz maaş artışlarına tepki göstermek için bugün alanlara çıkıyor.

Paylaş
Emekçiler insanca yaşam için alanlarda
Kamu emekçileri, hükümetin memur maaşlarına öngördüğü yüzde 15'lik sefalet artışını protesto etmek için sokağa çıkıyor. Bugün ve yarın birçok ilde, "İnsanca Yaşam" mitingleri düzenleyecek olan kamu emekçileri, kendilerine dayatılan yüzdelik artışları kabul etmeyeceklerini dile getirecekler.
Hükümetin öngördüğü artışı protesto eden kamu emekçileri, dün de açıklamalar yaparak tepkilerini dile getirdiler. Zeytinburnu'nda kurulu Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri, basın açıklaması yaparak işyeri sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.
Kamu emekçilerine öngörülen maaş artışını protesto eden sağlık emekçileri, sosyal güvenlik kurumlarının da tasfiye edilerek özelleştirilmek istenmesine tepki gösterdiler.
"Sadaka değil, toplusözleşme", "Sözleşmeli değil kadrolu eleman", "Mezarda emekliliğe hayır", "Özelleştirmeye hayır" sloganları atarak hastane bahçesinde toplanan sağlık emekçileri, sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. Hastane bahçesinde toplanan sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, yoksulluk sınırının altında kalmak istemediklerini belirterek, insanca yaşayacak bir ücret talep ettiklerini söyledi SES İzmir Şubesi'de fazla çalışma, ek gösterge adaletsizliği ve SHÇEK'te katsayıya bağlanmayan Başbakanlık tazminatı ile ilgili 2500 dilekçeyi basın açıklamasından sonra Başbakanlık'a gönderdiler.
Öğretim elemanları yürüdü
Çukurova Üniversitesi'nde görevli bir grup öğretim elemanı da memur maaş artışları ile üniversite yönetiminin bazı uygulamalarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yaptı. Üniversitenin önünde bulunan İş Bankası önünde toplanan öğretim elemanları, alkışla tempo tutarak rektörlük binasına kadar yürüdüler. Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Sendikası (ÖES) Başkanı Yrd. Doç Dr. Adnan Gümüş, burada yaptığı konuşmada, enflasyonun yüzde 70'lerde, asgari yaşam standardının da 320 milyon lira düzeyine ulaştığını belirtti. Gümüş, bu dönemde memurlar için öngörülen yüzde 10-20 oranındaki artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.
Gümüş, Sakıp Sabancı'ya fahri doktora unvanı verilmesine de tepki gösterdi Düzce Eğitim-Sen Temsilciliği, bir basın açıklaması yaparak hükümetin dayattığı zam oranını protesto etti. Tüm Sosyal-Sen İzmir Şubesi, hükümetin bütçe açıklarını sağlıktan, eğitimden, sosyal güvenlikten, ücret ve maaşlardan daha fazla kısıntı yapmasını ve dalga geçer gibi yüzde 10-15 zam yapma çabalarını protesto etti. SSK İzmir Sigorta Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında, asgari geçim standardının 300 milyon olduğu Türkiye'de, kamu emekçilerinin "yoksul" bile sayılmadığı da ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

IMF 1 Temmuz'a kadar Türkiye'de

SONRAKİ HABER

Levent Tüzel: 'Emekçilerin gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa