01 Mart 2011 14:56

Üniversiteler ve toplum sağlığı tartışılacak

KOCAELİ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bölümü “Halk Sağlığında Güncel Konular” başlıklı bir toplantı gerçekleştirecek. İkincisi düzenlenen toplantının bu yılki konusu  “Üniversiteler ve Toplum Sağlığı.”İhsan Çaralan, Hayri Kozanoğlu, Kemal Okuyan gibi isimlerin de birer sunum yapac

Üniversiteler ve toplum sağlığı tartışılacak
Paylaş
Hacer Yıldız

KOCAELİ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bölümü “Halk Sağlığında Güncel Konular” başlıklı bir toplantı gerçekleştirecek. İkincisi düzenlenen toplantının bu yılki konusu  “Üniversiteler ve Toplum Sağlığı.”
İhsan Çaralan, Hayri Kozanoğlu, Kemal Okuyan gibi isimlerin de birer sunum yapacağı panel 3 Mart’ta gerçekleşecek.
Panelin düzenleyicisi ve katılımcılarından biri olan  KOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Onur Hamzaoğlu ile yapılacak panele dair konuştuk.

Hamzaoğlu bireyin sağlığının nasıl olacağının ailesinin durumunu bağlı olduğunu ifade ederek “sağlıklı olmak için herkesin besine ve konuta ihtiyacı vardır. Bu ne kadar iyi sağlanırsa o kadar sağlıklı oluruz. Bireyin sağlıklı olup olmayacağı daha doğmadan ailesinin ait olduğu sınıfla ortaya çıkar. Sağlık toplumsal bir yaşantının sonucudur. Eşitsizliğin olduğu bir toplumda sağlıklı birey sayısının fazla olması beklenemez” dedi.

Hamzaoğlu sağlığın üniversitelerle ilişkisine de değinerek, “Artık üniversiteler diploma alınan bir yer olarak görülüyor. Üniversitelere akademinin evrensel başlığıyla örtüşmeyen yeni roller biçiliyor. Bu oturumda sağlığı yukarıda yaptığım tanıma göre ele alacağız” dedi.

Üniversiteleri değerlendirirken her konuyu tartışacaklarını iafede eden Hamzaoğlu “Bu bağlamda YÖK’ü, Bologna sürecinin ne anlama geldiğini, ana dilde eğitim verilmemesinin nelere yolaçtığını, muhalefetle iktidar ilişkilerini konuşacağız. Üniversite öğrencilerinin çoğu milletvekillerini, muhtarlarını vs. seçebilirken dekanını ve rektörünü neden kendisi seçemiyor? Bu uydurma seçimlerde ne öğretim görevlilerine ne çalışan personele ne de üniversitelerin gerçek sahipleri olan öğrencilere seçme hakkı verilmiyor. Hepsi birbirleriyle bağlantılı esasında. Birini atlayarak gitmek bir yerleri eksik bırakmak anlamına geliyor” dedi.

Hamzaoğlu son olarak şunları ifade etti: “Paneli yapma amacımız sorunlarımızın üzerini açmak ve kendimizle yüzleşmek. Üniversitelerin bütün unsurları olarak ne yapacağımıza karar verebilmenin yollarını arayacağız, çözüm yollarını tartışacağız.” (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekmeğini çalanı tanımalı

SONRAKİ HABER

Altyazı iz peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...