22 Haziran 1999 21:00

MHP'den 'mezarda emekliliğe' destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın yükseltilmesi yönünde görüş bildirdiği emeklilik yaşına hükümet ortağı MHP de destek verdi.

Paylaş
MHP'den 'mezarda emekliliğe' destek
Gözler başta emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören Sosyal Güvenlik Reformu'na çevrilmişken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın yükseltilmesi yönünde görüş bildirdiği emeklilik yaşına hükümet ortağı MHP de destek verdi.
Araştırma Geliştirme (AR-GE) Uzmanı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Aktepe, emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiğini savunarak, "Türkiye'de 38-43 yaşlarındaki emekliliği kabul etmek mümkün değil" dedi.
Aktepe, Türkiye'nin çalışma hayatına başladığı gün, ne zaman emekli olacağının hesaplayan insanların yaygın olduğu bir ülke haline geldiğini söyledi.
Gelişme seviyesinin Türkiye'den daha düşük olan ülkelerde bile emeklilik yaşının daha yüksek olduğunu ileri süren Aktepe, siyasi iktidarların ekonomik ve sosyal politikalarının maliyetini sosyal güvenlik kurumlarının üzerine yıktıklarını, geç emekliliğin Türkiye'de işsizliğin önlenmesi için bir teşvik olarak görüldüğünü de iddia etti.
SSK ve Emekli Sandığı göstergelerindeki gelişmelerin Türkiye ortalamasına yakınken, Bağ-Kur'un en olumsuz gelişmelerin görüldüğü bir kurum olarak ortaya çıktığını söyleyen Aktepe, Bağ-Kur'daki aktif sigortalıların sayısındaki artış yüzde 68 iken, aylık alanların sayısındaki artışın yüzde 538'e ulaştığını kaydetti.
Aktepe, "Bu gelişmeler sosyal sigorta kurumlarının temel göstergelerini oluşturan aktif-pasif sigortalı ve bağımlılık oranlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Sağlıklı bir sigorta kurumunun aktif-pasif sigortalı oranının en az dörtte bir olması gerekir. Halbuki hem Türkiye geneli hem de tek tek sosyal güvenlik kurumları ile ilgili oranlar bu değerin çok altındadır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Mümtaz Soysal: Tahkim emperyalist dayatmadır

SONRAKİ HABER

İÜ'de dekan da Rektör'e isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...