21 Haziran 1999 21:00

Uçurtmalar düşünce özgürlüğü ve barış için havalanacak

İHD Çocuk Hakları Komisyonu'nun düzenlediği Geleneksel Uçurtma Şenliği'nde, bu yıl uçurtmalar, barış ve düşünce özgürlüğü için uçurulacak. 27 Haziran'da Rumeli Hisarüstü'nde yapılacak şenlik için otobüsler kaldırılacak.

Paylaş
Uçurtmalar düşünce özgürlüğü ve barış için havalanacak
Özlem Göktepe
İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Hakları Komisyonu, barış ve düşünce özgürlüğü için 27 Haziran'da bir Uçurtma Şenliği düzenliyor. Komisyon üyesi Mukaddes Alataş, uçurtma şenliğinin 1987 yılında anne ve babaları cezaevlerinde olan çocuklar için düzenlenmeye başlandığını belirterek, daha sonra şenliğin kapsamının genişletildiğini söyledi. Bu yıl 27 Haziran Pazar günü düzenlenecek uçurtma şenliğinde farklı kültür ve uluslardan, Türk, Kürt, Laz, Azeri, Çerkez çocukları bir araya getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Alataş, çocukların barış içinde olmalarını, kaynaşmalarını ve eğlenmelerini sağlayacak olan şenliğe her yıl farklı anlamlar yüklendiğini ifade etti. Alataş, şenliğin bu yılki vurgusunun ise, "barış ve düşünce özgürlüğü" olduğuna dikkat çekerek, Rumeli Hisarüstü Duatepe'de bulunan Sertüs Parkı'nda yapılacak şenlik için, Bakırköy Özgürlük Meydanı, Avcılar Havuz, Taksim AKM önü ve Kadıköy İskelesi'nden saat 10.00'da araçların kalkacağını duyurdu.
Cezalandırma mantığı
Mukaddes Alataş, Türkiye'de çocukların yaşadığı hak ihlallerinin hiçbir zaman azalmadığını ve hızla devam ettiğini vurgulayarak, çocukların tamamen büyüklerin tabi tutulduğu uygulamalara maruz kaldıklarını belirtti. Suç işleyen çocuklara tamamen bir cezalandırma mantığı içinde yaklaşıldığını kaydeden Alataş, suç işleyen çocuk sayısının sürekli arttığını ve cezaevinden çıkan çocukların yeniden suç işleyerek cezaevine girebildiklerini söyledi. Alataş, Adalet Bakanlığı'nın 1998 Cezaevi Raporu'nda tutuklu çocukların 2059'unun çocuk cezaevinde bulunduğunun ve bunların 34'ünün siyasi tutuklu olarak DGM'de yargılandığının kaydedildiğini aktararak, Bakırköy Savcılığı'nın hazırladığı rapordaki bir istatistiğe göre, bir yıl içinde üç kez cezaevine atılan çocukların ilkinde hırsızlıktan, ikincisinde ise gasptan girdiklerini ifade etti.
Uluslararası sözleşmelere uyulsun
Mukaddes Alataş, çocukları hücreye atarak suçların önlenemeyeceğini, rehabilitasyon ve iyi bir eğitim gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu rehabilitasyon aileden başlamalı. Çocukların psikolojik sorunlarını çözmekle olmuyor. Dolayısıyla ekonomik ve sosyal koşulların hepsi çocukların aleyhine. Sokaktaki çocukların sayısı hızla artıyor. Hayatın her alanında, nerede çocuklar varsa orada örgütleneceğiz. Var olan sistem yanlıştır. Örneğin cezaevi ve yargılama sistemi değiştirilmeli." Uluslararası sözleşmelere uyulmasını isteyen Alataş, İHD bünyesinde kurdukları Çocuk Hakları Komisyonu hakkında da bilgi verdi.
Konusunda uzman psikolog, pedagog ve eğitimcilerle Çocuk Hakları Komisyonu'nu kurduklarını ifade eden Alataş, taleplerin kitle örgütlerinin zorlamasıyla yerine getirilebileceğini söyledi.
Alataş, 0-18 yaş grubu çocukların olduğu yerlerde örgütlenmeyi sürdüreceklerini kaydederek, "Komisyonun bu tür sorunların üstesinden gelmesi için, çalışmaları diğer toplum örgütlerinin katılımıyla daha sağlıklı bir şekilde yürüteceğimize inanıyoruz. Islahevlerini gündemimize aldık. Bu konuyla ilgili İstanbul Barosu çalışıyor" dedi. Kitle örgütlerinin devlete çok fazla iş yaptıramadığına dikkat çeken Alataş, bunun demokrasinin askıya alınmasıyla ilgili olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'Hasta olmak yok, ölüm izne tabi'

SONRAKİ HABER

Kosova'da yeniden inşa savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...