21 Haziran 1999 21:00

'Hasta olmak yok, ölüm izne tabi'

İzmir'in Tire ilçesinde faaliyet gösteren Sezen Yavuz Ltd. Şirketi'nde çalışan 100'ü aşkın endeks memurunun sosyal hakları verilmiyor.

Paylaş
'Hasta olmak yok, ölüm izne tabi'
İzmir'in Tire ilçesinde faaliyet gösteren Sezen Yavuz Ltd. Şirketi'nde çalışan 100'ü aşkın endeks memurunun sosyal hakları verilmiyor. İşveren, işyerinde sigortasız personel çalıştırıyor. Çalışanlara vizite kâğıtları verilmiyor, ısrar edildiğinde ise boş vizite kâğıtları veriliyor veya "Burada hasta olmak yok, ölüm de izine tabidir" deniliyor.
Hafta sonu tatilleri kullandırılmıyor. İşveren sayaç okuma bilgisayarlarının arızalanması halinde, tamir-bakım ücretlerini çalışanların maaşlarından kesiyor. İş kazaları, tutanak tutulmayarak örtbas ediliyor. Yıllık izinler ücretsiz olarak veriliyor. İşyerine beş dakika geç kalanların yarım günlük parası kesiliyor. Şirketin TEDAŞ'la yapmış olduğu sözleşmede, şehiriçi sayaç okuma ücreti 11.000 lira, köylerde ise 14.000 lira olacağı maddesi bulunuyor. Şirket ise bu ücretlerden 1000 lira keserek ödeme yapıyor. Kesilen paralar, çalışanlara yol ve yemek parası olarak ödeniyor. Bu haksızlıklara karşı tepkilerini dile getirenler "Beğenmiyorsan başka iş bul, bu şartlarda çalışacak adam çok" sözleriyle tehdit ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

'Emekçilerin talepleri boğulmak isteniyor'

SONRAKİ HABER

Uçurtmalar düşünce özgürlüğü ve barış için havalanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...