21 Haziran 1999 21:00

'Emekçilerin talepleri boğulmak isteniyor'

DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, "Bu ülkenin kara delikleri ne kamu emekçilerinin haklı zam isteği ne de sosyal güvenlik harcamalarıdır" dedi.

Paylaş
'Emekçilerin talepleri boğulmak isteniyor'
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, "Bu ülkenin kara delikleri ne kamu emekçilerinin haklı zam isteği ne de sosyal güvenlik harcamalarıdır" dedi.
Murat Tokmak, çeşitli ürünlere yapılan zamlar ve kamu emekçilerinin talepleriyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ister kamuda, ister özel sektörde olsun, hemen hemen her ürünün fiyatının haftada iki kez belirlendiğine dikkat çekerek, son olarak tekel ürünlerine yüzde 43'e varan oranda zam yapıldığını hatırlattı. Özellikle petrol ürünleri fiyatları haftada iki kez belirlenmektedir. Dünya fiyatlarında önemli düşmelerin olduğu dönemlerde bile Türkiye'de petrol ürünlerinin fiyatları şu veya bu biçimde artırılmıştır" diyen Murat Tokmak, enflasyonun emeğiyle geçinenleri ezdiğini, yaşam koşullarının giderek ağırlaştığını söyledi.
Yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm olanların tepkilerinin giderek yoğunlaştığını belirten Tokmak, hükümetin kamu emekçilerinin uyarı eylemleriyle dile getirdiği taleplerine hâlâ tatmin edici bir açıklama getirmediğini, emekçilerin haklı taleplerinin, "ülkeye karşı sorumluluklarında sesleri çıkmayan, devletin tüm olanaklarını kendilerine isteyenlerin 'popülizm' çığlıklarıyla boğulmak istendiğini" ifade etti.
Murat Tokmak, şöyle devam etti: "Sermaye vergi vermekten kaçarken, devlet bütçesinin yüzde 60'ı borç ve faizlerine ödenirken, emekçilerin insanca bir yaşam için istedikleri ücret artışlarına kimsenin, özellikle de doymak bilmez sermayenin, söz söylemeye hakkı yoktur. Hükümetin kamu emekçilerinin beklentilerini karşılayacak bir ücret artışı yapması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bu ülkenin kara delikleri ne kamu emekçilerinin haklı zam isteği ne de sosyal güvenlik harcamalarıdır. Kimse kendini aldatmasın, sorunlar üstleri örtülerek çözümlenemez. Türkiye kayıtdışı ekonomi ve karapara sorunlarını çözmeden sağlıklı bir ekonomik işleyişe kavuşamaz."
ÖNCEKİ HABER

Dok Gemi-İş Pendik Şubesi'nde

SONRAKİ HABER

'Hasta olmak yok, ölüm izne tabi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...